Mataró i Reus dos exemples de Setmana Santa catalana


Moment de la presentació al Encuentro. Foto: tusemanasanta.com
El passat cap de setmana es va celebrar a Terrassa el Encuentro Nacional (español) de jóvenes de cofradías y hermandades amb la presència de joves i confrares de LLeó, Sevilla, Càceres, València, Cartagena, Sevilla, Maó, Barcelona, Alcaudete...i d'arreu del territori peninsular.

En la segona jornada d'aquest Encuentro  es van oferir dues experiències d'expressions públiques de fe i tradicions cultural i religioses de viure la Setmana Santa. Aquestes dues experiències van ser Reus i Mataró. 

Moment de les tres gràcies de Reus el Divendres Sant
Georgina Xirolla va presentar la trajectòria tri centenària de Reus, els seus actes importants i central i com la ciutat gira durant els dies Sants al voltant dels actes processionals. En va destacar la singularitat de les tres gràcies i com no la diversitat d'escultures que conformen la Setmana Santa Reusenca. 

 Foto: tusemanasanta.com
La Setmana Santa de Mataró va ser presentada per Jordi Merino. Mataró una ciutat mediterrània que té forces similituds amb Reus:  gairebé la mateixa població, propera a una capital, un passat modernista important i també de la mà d'Antoni Gaudí, una diversitat plural d'actes processionals i de passió, una recuperació recent d'aquests actes i en actes multitudinaris, la singularitat d'algun esdeveniment de Passió... 

Les singularitats però de Mataró són l'amalgama d'expressions de Passió que se concentren en una processó General que enguany ha estat declarada Patrimoni Cultural, més de 34 actes processionals i litúrgics concentrats en pocs dies i el treball conjunt dels confrares i de totes les entitats no només durant la Setmana Santa. Una Setmana Santa reinventada que ha copiat elements d'altres territoris fruit de l'origen migratori d'una part important de mataronins, així com l'esforç de recuperar actes propis i antics de la ciutat.

Moment del Prendiment de Jesús de Mataró la tarda de Diumenge de Rams.
Reus i Mataró dos exemples -entre molts-  de la diversitat i importància de la  Setmana Santa catalana.