dilluns, de juliol 15, 2013

Festivitat del Carme a Mataró

Processó de Nostra Senyora del Mont Carmel 


El diumenge 14 de juliol recorria el passeig marítim i les costes de la ciutat de Mataró la imatge de la Mare de Déu del Carme,  advocació mariana de Nostra Senyora del Mont Carmel, patrona dels mariners i de la gent del mar i protectora.

Nombrosos són els pobles d'arreu de Catalunya i del litoral mediterrani que organitzen processions i actes de culte a la Verge del Carme, que també és coneguda com l'Estrella dels Mars, i a Mataró des de fa més de vint anys se celebra aquesta festivitat també.

La Mare de Déu davant la costa mataronina.

La Processó del Carme és organitzada per la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors que altracop ha comptat amb la col·laboració de la Hermandad de la Divina Pastora, qui ha acompanyat amb el seu cor l'eucaristia i la Processó, així com el Gremi de Pescadors de Pekín, qui han acompanyat a la Mare de Déu en la seva processó marinera, així com la comunitat cristiana de Mataró.

L'acte va començar amb una Eucaristia presidida pel rector de l'ermita marinera de Sant Simó, mn. Joan Josep Badia, que va estar acompanyat dels concelebrants mn. Segismon Garcia rector de Santa Maria, delegat diocesa i consiliari de la Germandat, i l'apreciat mn. Gregori Mansó responsable de les confraries i germandats de l'arxidiòcesi de Barcelona.

Com és habitual l'ermita marinera va quedar petita per a l'eucaristia, però es va poder seguir des de l'exterior per part dels congregats i congregades a l'acte.

La Missa va comptar amb la presència de confrares majors de les confraries de la ciutat, dels regidors i regidores de la ciutat de Mataró així com l'Alcalde de la mateixa, el president del Consell General de Confraries i Germandats, membres de la Comissió de Setmana Santa i la comunitat cristiana de Sant Simó.

Acabada la Missa es va iniciar la processó fins a la platja de Sant Simó amb l'acompanyament musical de l'Agrupació Musical de la Germandat,  dels estendards de les confraries acompanyants, i del públic fidel.

La Mare de Déu va ser portada per un grup de dones que amb vestimenta marinera van dur-la a esquenes, on després va pujar a una petita embarcació per a ser traslladada fins al port de Mataró.
Mn. Manso, mn. Badia, i mn. Garcia que van co-presidir la cerimònia.

L'embarcació amb la Verge del Carme mar endins, mn. Badia va llençar una corona de clavells blancs en records a aquells que han deixat la vida al mar i per al mar, i va demanar protecció per a tots ells i elles. Mentre les embarcacions de la Confraria de Pescadors de Pekín feien un passadís i s'apropaven a recollir un clavell amb una espectacular organització. Al fons la ciutat de Mataró que es mirava com anava caient la tarda i el públic de fons que mirava totes les embarcacions presidides per l'Stella Maris, l'Estrella del Mar.


El veler Sant Ramón també va anar a l'ocasió, i va permetre que els preveres, els representants institucionals i alguns confrares poguessin gaudir d'aquest paisatge i d'aquesta ofrena reservada als homes i dones de la mar.

La Sant Ramón.
Arribada al port de Mataró.

Arribats al port una gentada esperava la continuació de la processó que va dur la Verge del Carme de retorn a l'ermita de Sant Simó al llarg del passeig marítim de la ciutat.

La Processó es va fer esperar però arribava a l'ermita passades les deu de la nit on l'esperaven els feligresos, fidels i gent del món confrare de Mataró per encomanar la protecció de la patrona del mar, i per ajudar a les famílies en moments tants difícils com els actuals.

Veieu a continuació un recull d'algunes imatges.  També en trobareu un àlbum al picasaweb clicant aquí.
La Mare de Déu del Carme a l'ermita marinera de Sant Simó.
Detall de les portants. 
Sortida de la platja de Sant Simó.