Entrevista d'Avui.

Marcos Jiménez, amb motiu del Corpus Chisti

Marcos Jiménez
Reprenem l'espai d'entrevistes i en aquesta ocasió us oferim la del sr. Marcos Jiménez, que és membre del grup de litúrgia de la Parròquia de Sant Simó i Sant Pau de Mataró, i un dels recuperadors de la tradició processional del Corpus a Mataró. 

El del Corpus Christi és una festivitat que celebra l'Església Catòlica destinada a celebrar la solemnitat de l'Eucaristia i la solemnitat del cos i la sang de Crist. Existeix constància documentada de les primeres celebracions processionals en el s. XIII, i a Espanya i Catalunya és una tradició molt arrelada. A la ciutat de Mataró  també era una tradició important però va deixar de celebrar-se als anys seixanta. Després d'aquesta desaparició va ser la parròquia de Sant Simó i Sant Pau la que va recuperar aquesta tradició, i que enguany commemora el seu 30è aniversari.

Benvolgut Marcos, amb motiu d'endinsar-nos  una mica més en aquesta festivitat a casa nostra, com va ser aquesta recuperació d'aquells anys, i perquè va esdevenir?

Imatge del Corpus Christi 2012.
Va sorgir arrel de la immigració de fa 30 anys especialment de persones d'altres cultures i religiositats. Varem proposar dintre de la nostra parròquia fer una processó del Santíssim per manifestar la nostra fe  des de la porta de l’església de Sant Pau fins al centre de la plaça del Palau. Varem tenir molta por i no teníem garanties de que poguéssim arribar a bon fi, però va ser acceptat bé i amb respecte, i ens va donar empenta per a fer-la  en  propers  anys.
D'aquells temps i d'aquest moment  actual que en destacaria, en relació a aquesta festivitat?
El recorregut al principi era molt petit, i es va ampliar cada vegada més fins arribar al dia d'avui amb la ajuda de moltes persones, algunes de les quals no estan ja amb nosaltres. Des del passat any el recorregut s'ha fet mes gros i el respecte per la nostra processó i manifestació de fe es molt acceptada per tothom.
Vostè com a membre del grup de litúrgia de la parròquia, com es preparen per aquest esdeveniment la seva comunitat cristiana?
Per la festivitat i  processó del Corpus cada any ens preparem amb molta alegria i il·lusió. Encara no perdo l'esperança  de veure algun dia catifes en els nostres carrers i una processó amb mes recorregut, -em diu que sóc visionari- però crec que no molt lluny es farà realitat i recuperarem totes les nostres tradicions i manifestacions de la nostra fe.
Marcos Jiménez dirigint l'acte processional
I què remarcaria als confrares de la nostra ciutat sobre la importància de proclamar i participar d'aquesta festivitat.
Les confraries han de participar en totes els actes de manifestació de fe. Deuran ser una força que  doni el impuls a totes aquestes manifestacions de fe a la nostra ciutat, ja que la joventut de molts dels seus membres li dona el relleu de futur.
Aquest any, la parròquia de la Sagrada Família de Cirera incorpora en els seus actes també una processó dedicada a la proclamació de la fe, que se suma també als que fa anys organitza la parròquia de Maria Auxiliadora. Com veu aquesta expansió d'aquesta tradició?  

Qualsevol incorporació es benvinguda i suposa que ja no tenim la por de expressar la nostra fe,  de manifestar-nos davant de la societat. Encoratjo a tothom a incorporar-se a les processons futures ampliant  els recorregut existents i donar mes solemnitat  a la festivitat.