Detall de l'Oració del Senyor a l'Hort |
Nit de Dijous Sant. Nit del Silenci. Processó austera,tradicional i silenciosa pel Centre de la ciutat.
La Nit del Silenci va començar a les 10 tocades de la nit. Una mica més tard del programat, però això no va fer que el públic concentrat davant Santa Maria deixés de voler participar-hi amb els ciris per enlluernar la nit, o volgués veure sortir els Misteris antics de la ciutat. Els Armats de Mataró, l'Oració del Senyor a l'Hort, la Coronació d'Espines i la Venerable Congregació dels Dolors formaven el seguici processional. Tots els Misteris i passos són dels antics de la ciutat.
La Venerable Congregació dels Dolors data els seus orígens a finals del se. XVII, al 1690, i els Armats tenen constància escrita al 1705. Són les dues manifestacions religioses de Setmana Santa més antigues i vives a l'actualitat. També conformen aquesta antigor els altres dos Misteris que daten de les processons antigues de la ciutat.
El Silenci era l'element característic d'aquesta Processó que només era trencat pels cops de llança i tambors dels Armats de Mataró i que marcaven el ritme dels portants dels Misteris. En alguns carrers el silenci era tan sepulcral que fins i tot es podia escoltar el soroll d'alguna cremallera del públic assistents o algun telèfon que sonava. Elements moderns però característics i gràfics del silenci d'aquesta nit.
A l'arribada a l'antiga presó de la ciutat, i on hi ha la seu o castrum dels Armats, una dotació es va posar davant la porta per a retre homenatge a tots els Misteris.
Per segon any consecutiu la Mare de Déu dels Dolors que presideix la joia de l'art barroc català, la capella dels Dolors, va processionar pels carrers de Mataró portat dels congregants servents de Maria.
A l'arribada a Santa Maria, mn. Josep Joan Badia va dedicar una pregaria a tots els congregants, confrares i armats i va donar per finalitzada la processó.