Queda inaugurada l'exposició Setmana Santa Pas a Pas.

 Tingueu Record i Memòria. Present i futur.
Imatge A.Gómez Cantador: Parlament del director del Vè Congrés Josep Jubany a l'acte inaugural.

Ahir dia 10 de febrer es va realitzar l'acte d'inauguració de l'exposició Setmana Santa Pas a Pas a l'Ateneu de la Caixa Laietana amb la presència de més de dues-centes persones.

Aquesta exposició recull el passat i el present de les processons mataronines i s'ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració de molt confrares, del Museu Arxiu Santa Maria de Mataró i la Fundació Obra Social Caixa Laietana.

 L'acte va comentar amb una oració per part del Vicari Episcopal que va donar lloc als parlaments del president de Caixa Laienta, sr. Jaume Boter de Palau, el director del Vè Congrés de Congregacions, Confraries i Germandats de Catalunya sr. Josep Jubany, i el 3er Tinent d'Alcalde sr. Francesc Teixidó.

Imatge A.Gómez Cantador: Parlament del sr. Jaume Boter de Palau
En el seu parlament el sr. Jaume Boter de Palau va posar l'èmfasi en el llegat històric de la ciutat i el patrimoni cultural que són les processons, tradició catalana i molt arrelada a la ciutat fins als anys seixanta. Va expressar que feia temps la ciutat demanava aquest recull històric alhora que s'exposava el present de les processons a la ciutat. També va explicar que ell personalment de petit havia pogut viure i participar d'aquesta tradició i va indicar quedar meravellat per la presència del Pas dels Dolors Coronant la sala del primer pis de l'exposició.

Imatge A.Gómez Cantador: Parlament del director del Vè Congrés Josep Jubany a l'acte inaugural.Josep Jubany va actuar com a director del Vè Congrés català de Congregacions, Confraries i Germandats de Setmana Santa i en representació també de la Comissió de Setmana Santa de Mataró.  Va agraïi en nom de tots i totes la implicació de moltes persones anònimes en el treball de l'exposició i també en la mateixa Setmana Santa, així com a l'Obra Social de la Caixa Laeitana que sempre ha donat suport, com el mateix Ajuntament de Mataró. Va fer un repàs sobre el que es pot trobar a l'exposició i va dir sentir-se orgullós de veure el gran treball del dia a dia de la gent amb la que comparteix amistat, germandat i fe.

Va dir sentir-se també orgullós per al Congrés i per al XXVè aniversari de la Comissió de Setmana Santa, " perquè la Setmana Santa és viva". Fa dedicar una menció especial per a la imatge de la Soledat realitzada per l'artista mataroní Jordi Arenes, que va ser reemplaçada per una altra talla posteriorment, i que hom pot veure en aquesta exposició. Va dir que un exemple de vida és la presència de la sra. Blanca Mustarós que va ser la "joveneta i formosa donzella" que amb 14 anys va servir com a model l'any 1945 per a l'imaginer i artista mataroní, a la qual el públic va dedicar un acalorat aplaudiment.

Acte seguit va prendre la paraula el sr. Francesc Teixidó en representació de l'Ajuntament de Mataró. Va remarcar del seu parlament una felicitació a la Comissió de Setmana Santa de Mataró, no només pel seu vint-i-cinquè aniversari sinó per la seva feina creixent al llarg de la història més recent i per treballar molt més enllà dels dies Sants, treballar en altres àmbits i en la diversa i plural vida associativa de la ciutat. Va fer menció que la ciutat de Mataró també és coneguda arreu del territori català per les seves tradicions i sobretot també per la seva Setmana Santa, i com no també a la Catalunya Nord i a la resta d'Espanya, on va aportar alguns exemples. "Mataró també és coneguda per les seves processons, i té un espai dins de la Setmana Santa catalana. I no només us ho han dit només a Tortosa, Reus, Barcelona, Girona... sinó també a Perpignan a la Catalunya del Nord, que també conserva tradicions catalanes centenàries com és la Processó de la Puríssima Sanch". Va felicitar altracop als presents i els animar a tenir un bon Congrés i una bona Setmana Santa.
Imatge A.Gómez Cantador: Internveció del Sr. Francesc Teixidó

Finalitzats els parlaments el president de la Caixa Laietana, va donar els tocs de campana al pas de la Mare de Déu dels Dolors presents a l'exposició i que criden a l'inici de la processó, igual que ho fa el capatàs quan crida als portants a iniciar la processó pas a pas. 

Imatge A.Gómez Cantador: El sr. Jaume Boter de Palau inaugurant l'exposició amb el toc de campana.
A l'acte també van participar les autoritats eclesiàstiques de la ciutat, presidents, presidents i hermanos mayores de les confraries, germandats i armats, així com d'altres ciutats de Catalunya, representants d'altres entitats mataronines i diversos regidors de l'Ajuntament i forces polítiques locals.(segons dades de l'Ateneu van assistir-hi en aquell espai de temps 365 persones)

Imatge A.Gómez Cantador: Detall del públic assistent a la inaguració al primer pis. 

Imatge A.Gómez Cantador: públic assistent a l'exposició després de la inauguració.

Potser t'agraden aquestes entrades