Processó General



 
PROCESSÓ DE DIVENDRES SANT

Les confraries, germandats i armats van poder processionar les seves imatges pels carrers de Mataró la tarda-nit del Divendres Sant. Després de la suspensió de diversos actes i la processó general la Setmana Santa del 2009, aquest any tots els actes i processons s'han pogut celebrar amb tranquil·litat.

Després d'una massiva participació al Via Crucis Interparroquial la ciutat de Mataró començava a preparar-se per a la Processó de Divendres Sant on participen totes les confraries, germandats i armats de la ciutat; fet que afegeix a aquesta Processó un grau de col·laboració, solidaritat, participació en aquesta ,a més de la Passió per la Setmana Santa!
Des de diversos indrets de la ciutat sortien els misteris i les confraries a primera hora de la tarda direcció al punt de trobada, la plaça de Santa Maria que aplega un grau de centralitat durant aquest dies: La Hermandad de Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza iniciava la processó com des dels seus inicis del convent de les Caputxines després d'una nit processional al barri de Cerdanyola, els Armats anaven a cercar al Sant Crist de la Bona Mort sortint del Castrum també després d'un Dijous Sant d'homenatges, la confraria de la Verònica iniciava la seva processó des de Sant Josep... i la resta de misteris i confraries des de la mateixa plaça i dins de la Basílica.
La Processó va començar puntualment quan les campanes de Santa Maria anunciaven dos quarts de vuit i després d'uns minuts de música religiosa que trencava un gran silenci tant dels confrares com la gent que esperava la sortida. 
Msn. Vicenç Mira donava la benvinguda a confrares i persones concentrades a la plaça i donava l'inici a celebrar la Passió i Mort de Jesús a la ciutat de Mataró. En el mateix moment el capità manaia demanvaa l'autorització per iniciar la marxa. 
Poc més d'una hora van trigar tots els misteris en posar en marxa la Processó, que aquest cop era més concorreguda i participativa que mai. L'organització va comptar amb 996 persones que hi van participar activament entre armats, portants, costaleros, penitents, guies i bandes de música, i van poder celebrar el seu misteri de penitència d'una manera o altra. ( no es tenen en compte altres persones que hi van participar o es van sumar com a penitents i que van ser un nombre molt elevat)

La processó va transcorre amb total normalitat, però enguany atès les ganes de processionar els misteris, poder gaudir del moment, es va arrelentir la marxa més de l'habitual. A això es va sumar el volum de públic que es va concentrar a la sortida de la Processó i al llarg de la Riera i el carrer Argentona que es va afegir amb el lleu retard. Malgrat això, tothom va poder veure passar tota la processó en poc mes d'hora i mitga. (l'organització va treballar per a que no es demorés, però atès el gran volum de participació i participants  i públic va limitar-ho a menys temps.)

Al llarg de tota de la Processó es van poder veure i gaudir de les xicotades dels passos ( que són moviments i convinacions que donen espectaculatirat als passos ja que sembla que caminin), de les evolucions de les desfilades dels Armats, així com alguns vitores espontanis de gent del públic, alguns aplaudiments i algunes Saetes i lectures de poemes. Aquest elements s'han incorporat a la Setmana Santa mataronina i en la nit de Divendres Sant a més es va poder observar un gran respecte i serenor, i un fons musical processional interpretat per les diferents bandes de tambors i de cornetes que van donar un fons de solemnitat.

Al final de la Processó esperava msn. Ález Marzo que acollia als que entraven a la Plaça de Santa Anna que en aquesta ocasió va comptar amb la presència de Monsenyor Cardenal Martínez Sistach que va voler intervenir amb unes paraules al pas de la Verònica, motiu del cartell de la Setmana Santa de Mataró 2010.
Monsenyor Martínez Sistach a més va voler donar ànims als portants i costeleros i es va incorporar a la Processó per fer una llamada als costaleros de Jesús.  
Diversos mossens i religiosos de la ciutat van voler acompanyar la Processó i com cada any ho van fer després del Sant Crist de la Bona Mort, que es portat a l'estil tradicional català.
Acabada la Processó totes les confraries i germandats es van dirigir a les seves seus canòniques. Abans però, es van poder veure i gaudir dels tradicionals encuentros que simbolitzen la unió del fill amb la mare i és on els portants i costeleros fan el darrer esforç i homenatge a les seves imatges titulars.
 
Imatges Antonio Gómez C.
 

Potser t'agraden aquestes entrades