Una gran Matinal de Saetes


UNA GRAN I PARTICIPADA MATINAL DE SAETES
Imatge cedida Antonio Gómez C.: El popular i conegut Carlos Delgado interpretant la seva primera Saeta.

Com cada Diumenge de Rams, després de beneir les palmes i palmons com és tradició ja a la ciutat de Mataró després de més de vint anys,  se celebra la Matinal de Saetes.

Aquesta Matinal de Saetes precedeix el pregó de Setmana Santa que organitza la Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza, i que amb el temps s'ha convertit en un esdeveniment festiu, d'encontre entre confrares de la ciutat, d'escoltar la tradició oral cantada a través dels cantaors i de compartir un bon diumenge amb coneguts i amics.

La mateixa Matinal de Saetes és la porta d'entrada als actes importants que se concentren el  Diumenge de Rams a la ciutat de Mataró organitzats per la Comissió de Setmana Santa, i que són el Prendiment, la Processó del Prendiment i el tradicional Via Crucis de la LLàntia. 

Aquest any la Hermandad organitzadora va convidar per a que realitzés el Pregó de Setmana Santa el locutor radiofònic Justo Molinero sobretot per la seva tasca de difusió de la Setmana Santa en general en el seu mitja de comunicació d'anys ençà.
Imatge cedida d'Antonio Gómez C: El Hermando Mayor Javier Lechuga imposa la medalla de confrare de la Hermandad a Justo Molinero sota l'atenta mirada del presentar i antic Hermano Mayor Rafael Acedo.

Un cop realitzat el Pregó va començar la matinal de Saetes que aquest any va comptar amb tres estils típics del Sud d'Espanya i de persones arrelades a la Setmana Santa mataronina i que van ser el mataroní Cayetano Lancho ( Torremocha Càceres), el mataroní Carlos Delgado ( La Roda de Andalucia, Sevilla) i el maresmenc Miguel Almellones ( Sierra de Yegüas, Màlaga). Tres estils molt propers però diferents d'entendre l'oració cantada que ha estat transmesa consuetudinàriament de generació en generació.

Les Saetes van comptar amb la música de fons de la Banda de Tambores y Cornetas que va introduir l'acte amb algunes marxes processionals característiques d'arreu i algunes de composició pròpies. 


Imatge cedida per Antonio Gómez C: Miguel Almellones interpretant una Saeta.

Cada cantaor va interpretar dos temes i en mig de la Matinal va intervenir la Peña Al-Andalus, entitat col·laboradora amb la Hermandad  i també implicada en la Setmana Santa al barri de Cerdanyola de Mataró.

Els quadres de ball de la Peña Al-Andalus van interpretar diverdes pecs musicals estretament vinculades amb la Passió i el món de la Saeta amb diversos estils musicals i va culminar la seva actuació amb l'escenificació i una al·legoria de la Processó de Dijous Sant del barri de Cerdanyola  i com es viu el sentiment i l'entrega confrare. Aquesta darrera intervenció va fer aixecar als assistents i confrares congregats que van aplaudir fervorosament l'actuació de nens i nenes. 
Imatge cedida per Antonio Gómez C.: Detall d'una de les interpretacions del quadre de ball de la Peña Al-andalús

L'acte va estar presentat i amenitzat per en Rafael Acedo i es va realitzar a la plaça de Cerdanyola, o més  coneguda com a Can Tuñí, i va comptar amb un públic molt nombrós i molt entregat (més de 3.000 persones segons l'organització i el servei d'ordre)
Imatge cedida Antonio Gómez C: La Banda de Tambores y Cornetas de la Hermandad de N. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza. 

A continuació us oferiem alguns vídeos sobre la Matinal de Saetes i un recull d'imates cedits per en Xavier Molina.
Imatge: Quadre de ball de la Peña Al-Andalus
 Imatge: Carlos Delgado interpretant una Saeta
Imatge: el Hemano Mayor Javier Lechuga felicitant a l'organització, al presentador i als congregats.
 Imatge: Detall de les cornetes de la Banda de Tambores y Cornetas.
Imatge: Isabel Noé ( d'esquena) junt amb Rafa Acedo entregant una quadre de les imatges de  Jesús Nazareno i Ntra. Sra. de la Esperanza al cantaor Cayetano Lancho.
Imatge: La Banda de Tambores y Cornetas amb el pregoner 2010 Justo Molinero.
Video de la Banda de Tambores y Cornetas.

Més informació sobre la Matinal de Saetes i el Prego de Setmana Santa a:

Potser t'agraden aquestes entrades