ENTREVISTA D'AVUI

Tornem a posar en maxa en aquest blog l'apartat Entrevista d'Avui, d'entrevista dálgunes persones que formen part del món de la Setmana Santa de Mataró. En aquesta ocasió, us oferim l'entrevista a:

Jordi Romagosa, el nou capità manaia dels Armats de Mataró
Quina és la importància de la figura del Capità Manaia dins dels Armats?

De la mateixa manera que altres grups i associacions tenen els seu cap de colla, director, responsable, cap d’equip etc... pels Armats de Mataró el Capità Manaia és el responsable de la composició i l’organització del Maniple, es a dir la formació en conjunt, en totes les desfilades i actes en que participem. Aquestes quatre paraules de definició, amaguen uns tasca molt complicada per a intentar que les coses quadrin. Bàsicament es tracta de coordinar els diferents assaigs que s’han de fer, les evolucions clàssiques i les noves, les persones que desfilaran, la distribució de la formació i l’estructura dels diferents actes en els que participarem. Quasi res !
Com es viu el fet d'agafar el relleu d'una persona com en Xavier Pelaez, que ha estat més de mitja vida essent el Capità Manaia dels Armats de Mataró?
Hi ha dues paraules que ho definirien, des del meu punt de vista. La responsabilitat i el desafiament. Val a dir que en un relleu sense les connotacions del que hem viscut, aquestes paraules ja serien vàlides, però si tenim en compte el fet actual, ambdues agafen una dimensió més gran. Son aquells canvis en que tothom està a l’expectativa a veure què passarà, però d’això ja n’era conscient en el moment de presentar la meva candidatura. I era lògic que aquest relleu arribés. El que és interessant en totes les entitats és que aquests relleus arribin amb naturalitat, amb els canvis que lògicament impliquen i sense trencaments interns. Nosaltres estem de pas i és l’entitat la que ha de quedar i continuar.

Els Armats de Mataró són patrimoni de la ciutat de Mataró, teniu un llarg recorregut i història al darrera... però quin és el vostre projecte present? Les desfilades dels Armats formen part d’aquest conjunt de manifestacions culturals que la ciutat ha tingut a bé a considerar com a part del seu patrimoni. Patrimoni que no hem d’oblidar que és i serà de tots els seus ciutadans actuals i futurs. És tasca nostra, per tant, mantenir aquesta tradició ben viva. Tots els Armats tenen i tenim una gran responsabilitat en aquesta tasca i juntament amb la resta de confraries treballar per aconseguir que la Setmana Santa de Mataró pugui esdevenir un referent. Pel que fa al meu projecte personal envers l’entitat durant els propers quatre anys voldria intentar enfocar un parell d’aspectes importants, entre d’altres que també tinc al cap. Un seria l’ampliació de la formació per a poder donar entrada a més persones dins l’entitat, fins i tot a Armats veterans, per què no ? Un altre seria definir noves figures i evolucions. Ja veurem fins on arribarem !

... i el vostre futur?
Penso que el futur de la nostra entitat va lligat al de la pròpia Setmana Santa. Una Setmana Santa tal i com la coneixem ara ? Potser no. De la mateixa manera que fa 200 anys la Setmana Santa era molt diferent a la actual, d’aquí a 200 anys la que existirà serà molt diferent de l’actual. I esperem que existeixi i que existeixin Armats i Confraries ! També és molt important que les entitats com la nostra tinguin una massa social activa que les mantingui vives i amb el relleu garantit. Però no sols això. També cal que les institucions i la resta de ciutadans, considerin aquestes manifestacions culturals com a pròpies. A nivell intern de l’entitat cal un canvi de mentalitat. Cal que els integrants siguem més participatius. L’entitat no pot funcionar igual ara, que fa cinquanta anys. El temps canvien, les entitats també ho han de fer.

Els Armats aquesta Setmana Santa participareu en diverses processons, desfilades, en la passió... com es viu una Setmana Santa tan intensa?
Sí, podríem dir que com a estrena en el càrrec de Capità Mania, no està gens malament. Ja em vaig estrenar com a Armat fora de Mataró. En concret a la primera visita a Roma l’any 1986. I m’estrenaré com a capità també fora de Mataró. Si anomenen els actes serien aquests. Dissabte dia 27 de març una concentració de Manaies de la província de Girona a la localitat d’Amer, on els Armats de Mataró han estat convidats. Diumenge dia 28 la processó de Jesús Captiu. Dijous Sant, la recollida de la Bandera, l’Homenatge a la Ciutat i la Processó Nit de Silenci. Divendres Sant la Processó General. I no compto la sortida del mes de maig a Cabrera. Jo he estat i encara estic en el mon del teatre amateur de la ciutat. Porto tota la vida a la Sala Cabañes, i ara tinc la sensació de ser com un director d’un muntatge per capítols que s’estrenarà el dissabte dia 27. Esperem poder oferir-los tots sense interferències ambientals i tenir una bona audiència. Però realment és complicat fer els ajustaments entre la gent disponible i els llocs a la formació. Si a més, tenim en compte que hi ha integrants de la colla, pocs per sort, que encara no saben si vindran o deixaran de venir, aquests ajustaments encara son més complicats. Son aspectes puntuals que arrosseguem de fa temps i que cal corregir. El que sí que valoro moltíssim és la actitud de tots els companys que em fan propostes, comentaris i suggeriments. Això indica que hi ha gent amb interès i amb ganes. Això és molt bo per a qualsevol entitat.

Veieu altres Entrevistes d'Avui aquí

Potser t'agraden aquestes entrades