LA PROCESSÓ DE MARIA AL PEU DE LA CREU.

La Processó de Maria al Peu de la Creu va obrir les processons de l’any 2008.

De fet la primera processó a la ciutat de Mataró és sempre la processó que es va al barri de Cirera, la de la Coronació de la Verge, que organitza la Confraria de la Soledat, però es va suspendre pel temporal del diumenge passat.

La Processó de Maria al Peu de la Creu és la processó del divendres dels Dolors a Mataró. La organitza la Germandat de Jesús Captiu i la Mare de Déu dels Dolors, i surt de la Basílica de Santa Maria i conclou a la casa germandat de la confraria al barri de Rocafonda.

La Processó va començar puntual a les 19:30 un cop el capataç va donar l’ordre d’iniciar el pas als portants de la Mare de Déu, i que es fes una benedicció per a tots i totes els que anaven a acompanyar a la imatge.

Un moment esperat d’aquesta processó és el silenci que hi ha quant la Mare de Déu dels Dolors surt de la Basílica i només se senten el soroll dels peus dels portants que han d’anar molt ajupits per a que el pas pugui passar per la porta de la Basílica, i de fons se sent la veu del capataç que va donant intrusions als portants amb la seva veu i la campana.

Acte seguit la banda de tambors i cornetes de la germandat va començar a tocar al música típica processional i es va iniciar la processó cap al barri de Rocafonda. Sobrietat i foscor són la característica de la part inicial d’aquesta processó, passant pel carrer de les Monges, fins que acaba pujant el passeig Cabanelles.

Un cop entrat a l’Avinguda Amèrica la processó agafa un altre ritme, i allà és on es comencen a sentir les primeres “Saetes” típiques d’altres zones de celebrar la Setmana Santa, i que han arrelat amb força en aquesta processó, i en d'altres a la ciutat. També en aquest tram se senten algunes veus que llencen ànims als portant i algun goig a la imatge.

L’altre moment destacat de la processó va ser el moment del gir entre el carrer Mèxic i el carrer Pau Picasso, on els portants van fer el tradicional gir de 360 graus acompanyat per la sobrietat d’un timbal, i el silenci es trenca per una altra “Saeta”. Aquest espai amb el temps s’ha convertit en un lloc de confluència de públic del barri de Rocafonda.

Al final de la processó, unes 400 persones esperaven el final a la seu de la Confraria i acomiadar la Mare de Déu dels Dolors, lloc on es va fer una menció de recordatori als difunts i familiars dels presents.

El pas de la Mare de Déu dels Dolors, en aquesta processó va ser portat per 42 portants, que van vestir el negre rigorós d’aquesta processó, acompanyats per la banda de tambors i cornetes de la germandat, i cal destacar que enguany la imatge portava una medella-rosari de la Mare de Déu dels Dolors antiga de la ciutat de Mataró, del segle XVIII, cedida pel Museu Arxiu de Santa Maria.

A la mateixa hora, els Armats de Mataró celebraven un missa en honor a la Mare de Déu dels Dolors, la seva patrona, a la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró.




Vídeo de la processó enregistrat per una assistent al carrer Pau Picasso.

Potser t'agraden aquestes entrades