Balaguer acollirà l' XIè Congrés català de Confraries de Setmana Santa de Catalunya

 



Balaguer es escollida pels membres de la Coordinadora Catalana de Confraries com a futura seu del proper congrés català. 


En el marc del XIè Congrés Català de Confraries de Setmana Santa que s'està celebrant aquest cap de setmana a la Selva del camp, s'ha presentant la candidatura de Balaguer per albergar el proper congrés. 

Després de la darrera ponència del dissabte per la tarda, en Sergio Casanova president de la Cofradia dels Dolors   va presentar la proposta de la ciutat de Balaguer.  

En la seva presentació, va explica la història de la ciutat de Balaguer,  el seu llegat històric i patrimonial, així com tot que va aportar a Catalunya.

De forma concreta, es va centrar en  l’experiència de la recuperació  recent de la processó de Setmana Santa de Balaguer.  A la ciutat els actes processionals van desaparèixer i van estar més de 50 anys sense realitzar-se.  Tot just fa 10 anys que treballen  en tant que Confraria dels Dolors, malgrat no haver-se pogut ereccionar com a confraria canònica, per a que cada any la manifestació religiosa al carrer sigui present. 

La realitat d’avui dia és una processó senzilla que omple eles carrers i places de Balaguer i on també han aprofitat l’embranzida de la població d’origen meridional i del Sud peninsular que hi viuen. I com no, també la processó com una realitat que ha supear els elements  classistes  del passar i reservats a col·lectius determinats, tan típics del passat i que eren una expressió de la pròpia estratificació social de molts pobles i ciutats.

En nom de la seva confraria va manifestar la voluntat de donar-se a conèixer i compartir la bella, antiga i nova tradició amb les confraries i germandats de Catalunya. Per tant,  formalment va presentar la candidatura per a ser seu del Xè congrés de confraries de Setmana Santa de Catalunya. Va remarcar la voluntat de continuar treballant i com és el moment actual on s’ha anat apostant per incorporar elements del passat, adaptar-se a les noves realitats i preservar o recuperar el patrimoni històric religiós processional i ho va fer mitjançant la presentació d'un vídeo on s’explicava la ciutat de Balaguer, així com un recull de la Processó del Silenci.

Els i les representants de la coordinadora catalana van acceptar per assentiment i de forma unànim la candidatura. Felicitats Balaguer. 


Potser t'agraden aquestes entrades