dimarts, de setembre 01, 2020

1 de setembre. Festivitat del Dr. Samsó i Elies.

 

Relíquies del Dr. Samsó a la Basílica de Santa Maria.
  
Avui 1 de setembre, es la festivitat del rector de Santa Maria de Mataró, Beat Dr Josep Samsó i Elies del qual n'hem parlat molt en aquest web i del que us convidem a conèixer molt més de la seva vida i obra a http://amicsdelbeatjosepsamso.org/.
 


Dibuix auca del Beat Dr. Samsó i Elies
 Un 1 de setembre com avui, de 1936, el Beat Dr. Samsó va rebre un tret al cap que va acabar amb la seva vida. Uns infants que miraven des del mausoleu de les germanes del Cor de Maria, van observar com el sacerdot va demanar poder abraçar als seus botxins abans de matar-los en un gest de perdó, ja que els va dir que els perdonava pel que farien. A més, va demanar no ser matat amb una vena i d'esquenes sinó mirant a la seva estimada Mataró, ciutat de les Santes que l'havien acollit durant 17 anys.Un dels botxins es va negar a abraçar-li i li va assestar un tret al cap. -Si l'arribo a abraçar no l'hagués pogut matar.- diuen va exclamar tot rematant-lo.
Avui dia,  anys després la seva estima Mataró encara el té en memòria i l'agraeix el seu amor i treball per als més necessitats de la ciutat dels anys 20 i 30.

En el maussoleu de les germanes del cor de Maria, aprop del lloc on va morir,  es pot llegir un fragment de l'Evangeli de Lluc que resa:  "confio el meu alè a les vostres mans" LLuc, 23,46.
" Aquest jorn de malaurança
els nostres cors ha colpit.
Nostre llagrimeig a ultrança
es prova del nostre neguit.
davant tan peculiar grandesa
hom se sent empetitit.
La teva virtut i bellesa
no restaran en l'oblit."
Francesc Soler i Canton ( fragent que es pot llegir en una làpida al costat del beat Samsó dedicat a Maria Alomà)

Més notícies sobre el Dr. Samsó.