Presentació llibre


El dissabte 18 es va aplegar, dins de les mesures de distanciament social i sanitàries, diferents persones  del món dels confrares i confraresses catalans, de la cultura, la restauració, historiadors, dels arxius i museus en la presnetació del llibre de la Congregació dels Dolors de Mataró i la seva Capella. 

Un llibre escrit per en Xavier Alarcón i Héctor López on es recull la historia d'aquesta congregació que ja suma 325 anys i que va tenir especial rellevància a la ciutat de Mataró. 

L'ànima, com va dir, de la capella va ser la senda de l'acte. Va haver-hi moments per a recordar la seva importància encara viva per a molts i moltes mataronins, i el treball que s'ha fet des de fa anys per a compilar la seva essència. També van haver moments per a recordar alguns personatges que van tenir especial rellevància per la seva constància, tossuderia, o confrontacions amb el teló de fons la  capella i la Congregació. 

 L'acte va comptar amb la participació de Nicolau Guanyabéns, director president del Museu Arxiu Santa Maria de Mataró, en Manel Riera, prior de la Venerable Congregació dels Dolors,  els autors dels llibres i amb la conducció d'en Jordi Merino. 

 A l'inici, es va fer una introducció recordant i demanat tenir en memòria i record a totes les persones que en el darrer any ens van deixar i, sobretot, a les persones que es van veure afectades per la pandèmia. Es va demanar a la Mare de Déu dels Dolors que els assistís i protegís.  Es va agrair la assistència, però també de totes aquelles persones que s'havien excusat per no van poder desplaçar-se per temes de salut, les restriccions de mobilitat o les dificultats de l’aforament. 

 En el torn de parlament en Nicolau Guanyabéns va recordar la importància de parlar de la Capella. De la tasca que van fer els impulsors del Museu Arxiu Santa Maria de Mataró per a compilar molta informació, documentació i llegat de la mateixa. El mateix fundador del Museu Arxiu, en LLuís Ferrer i Clariana, dins la seva gran polivalència també va ser congregant de la Venerable Congregació dels Dolors de Mataró. 

 Va felicitar la feina als autors i a animar a continuar gaudint de la Capella i de tota la seva història. 

 En Xavier Alarcón per la seva part va fer un parlament més personal. Es va centrar en la seva descoberta de la Capella des que va començar a recollir relats de persones que tenien records de la infància, de com ell es va sentir atret per la mateix de quan era ja estudiant d'ESO i que en part aquest llibre té una gran simbiosi entre la història, la descoberta i la passió per la mateixa capella. 

 Va emfatitzar l'estima de la ciutat cap a la Capella, que encara manté la seva ànima via. 

 El parlament més històric el va realitzar  l'Hèctor López qui va fer un repàs molt breu de tres-cent anys d'història de la Congregació i la Capella. També va haver algun moment per a denotar alguna anècdota història i remarcar alguns personatges que van passar per la Capella o se la van fer seva en determinats moments. 

 El prior de la Congregació, en Manel Riera, es va centrar en explicar el moment actual de la Congregació, la que és potser l'entitat viva més antiga de la ciutat.  Va recordar quina és la missió d'un congregant en un moment com els temps actuals, quines són les activitats que realitzen i va animar als presents per a deixar-se atrapar per la capella i l'estima com a servents de Maria. 

 Al finalitzar l'acte es van signar alguns llibres i es va emplaçar a les persones que no van poder assistir a poder adquirir el llibre el proper dia 23 de juliol, dedicat al dia del llibre, a la porta de la Basílica. 


El conductor va cloure amb l'habitual comiat d'alegrar-se per haver viscut i compartit aquest moment i amb la frase " Què visqui la nostra bella i antiga tradició!".