Bona diada de Sant Domingo de Guzmán, Sant patró d'Argentona

Avui dia 4 d'agost la vila d'Argentona celebra la festa del seu patró.

Font de Sant Domingo d'Argentona.
La tradició i la historia
Diu la tradició que fa gairebé 3 segles les aigües estaven en mal estat i contaminades  arreu del país provocant moltes febrades. Els vilatans d'Argentona van pregar al Sant i aquest va purificar les aigües. Corria l¡any 1636 i la vila d'Argentona no arribava als més de sis-cent habitants.
Des d'aleshores la vila el va acollir com a Sant Protector i es va convertir en tradició la benedicció de les aigües pel ritus romà i també va esdevenir fins arribar als nostres dies el vot del poble. 
La benedicció de les aigües amb els temps va establir una altra tradició, més recent en el temps, que és la festa del càntir, essent la Festa Major
A la Catalunya de finals del s.XVII era tradició que totes les viles i ciutats tinguessin un o més Sants protectors. De fet, totes tenien alguna advocació de la Mare de Déu a la qual pregar i un Sant o Santa que els protegix.  A la parroquia de Sant Julià hi havia una talla de la Mare de Déu gòtica amb el nens Jesús d'empeus que al 1922 va rebre el nom de la Mare de Déu de la Magrana.
Inici del vot del poble.
 Arreu del litoral català des de la Mare de Déu del LLadó fins a la Catalunya Nord n'hi ha tot molts exemples de guariments, aixopluc davant males collites i seguretat en moments d'invasió i guerres.
Argentona es va acollir al burgalès fundador de l'ordre dels dominics, Sant Domingo, qui va ser un gran predicador per les terres del LLenguadoc en moments convulsos amb els càtars  i va establir nombroses casos de religiosos.
Des de l'època d'aquest Sant, Argentona ja tenia parròquia consagrada a Sant Julià. De fet consta com a tal al 1068 i la primitiva església parroquial es va convertir en un edifici gòtic al s.XVI on albergava una de les joies de retaules de Catalunya destruït a la Guerra Civil espanyola i algunes peces d'orfebreria gòtiques com la custòdia donada pels senyors dels Castells de Burriach i Sant Joan de Vilassar robats durant la Guerra del francès.  L'arquitecte i president de la mancomunitat Josep Puig i Cadalfach restuaria el temple a finals de la década de 1890.
La festa avui
L'actual festa a Sant Domingo és popularment coneguda com la festa del càntir. Una festa que amb el temps ha anat guanyat en tant que festa major i perdent el seu component patronal.  Una festa que ha anat adaptant-se i fent alguns canvis amb els anys.  Malgrat això, encara el dia 4 és en honor al Sant Patró d'Argentona, es mantenen vius els oficis, el vot del poble i la benedicció de l'antiga font de Sant Domingo i dels càntirs, així com tota la festa popular que l'envolta.
Enguany la festa de la diada de Sant Domingo ha comptat amb la participació de preveres de l'arxiprestat de Mataró, el rector mn. Àlex Marzo qui ha presidit els oficis i beneïts les aigües.  Els gegants d'Argentona han fet l'anada a ofici i l'anada a la font sota un nùvol d'infants i acompanyants.
Gegants i gegantes d'Argentona.
L'alcalde d'Argentona, Sr. Eudald Calvo,  ha estat l'encarregat d'anunciar el vot del poble. Un parlament  centrat en un discurs de descripció política del país i amb accent maresmenc que no pas a un tradicional vot de poble dels que hom està acostumat a d'altres contrades. L'ha acompanyat  el president de la Generalitat el M.H. Quim Torra, així com el nou president del Consell Comarcal el sr. Josep Triadó.  
Una festa on es combina  la part festiva,  popular, religiosa i la càrrega política del moment i on cadascú pot triar posar l'accent allà on més vulgui, sempre amb total respecte.
Bona festa de Sant Domingo, bona festa del càntir 2018.-
El sr. Eudald Calvo durant el vot del poble junt al M.H. president Torra.

Potser t'agraden aquestes entrades