Una foto per a la posteritat del món confare mataroní

Salvador Domínguez i Ángel Rubio
En ocasions hem parlat molt de la història recent de les antigues confraries. Un dels episodis concrets són els cossos de portants.

En coneixem des de 1605 de l'existència de la Puríssima Sang de Jesucrist, les normes i regles dels cossos de portants, els "garants" de la tradició, d'homes i famílies que generació rere generació mantenien els numerus claussus, la devoció a la Santa Creu en el Via Crucis...
Cossos de portants que amb els anys van anar consolidant-se uns a la Basílica de Santa Maria i d'altres a la parroquia de Sant Josep. Cossos que també més aprop en el temps s'establien entre els de la Puríssima Sang, Sant Josep i de la Confraria del Sant Crist de l'Agonia... i més recentment el del cos de la Bona Mort.
Cossos de portants que han mantingut la tradició catalana d'estil en bossa, han estat present en centenars de Via Crucis en la història de la ciutat, també en el que anava el Divendres Sant fins al cementiri i que van introduir els Caputxins ara fa 300 anys.
Cossos no lliures de diferències, matisos entre ells fruit de generacions al darrera.
També hem parlat en d'altres ocasions sobre debats des de la 1966 sobre si estaven en crisi els portants, calia obrir-se, mantenir les regles i normes tricentenàries, el paper de l'antiga Confraria de l'Agonia després de la guerra per a impulsar les confraries a la ciutat, o també dels debats ja en 1995 per si era notable o no incorporar dones als cossos de portants.
Però avui és noticia una foto que pot ser etiqueta d'històrica.  Els dos màxims responsables durant dècades de cossos de portants de Mataró, i ambdos antics presidents de la Comissió de Setmana Santa, hereus de les antigues germandats, celebrant el Via Crucis del Diumenge de Rams al barri de la LLàntia.
Una foto d'història de dos  recuperadors de la Setmana Santa de Mataró que 30 anys després continuen amb el missatge de la Creu
Habitualment parlem dels Misteris, la tradició, la fe... però en aquest Dilluns de Passió en parlem d'ells.

Potser t'agraden aquestes entrades