Entrevista amb Mns.Omella amb motiu inauguració capella dels Dolors

Aquest dimecres dia 20 s’inaugurarà la Capella dels Dolors a la Basílica Mil·lenària de Santa Maria de Mataró.
Aquesta capella, que ha arribat als nostres dies, està considerada una joia de l’art barroc català, una obra mestre del pintor Antoni Viladomat i una mostra viva de l’esplendor dels servites del s.XVIII. Els servents de Maria, de la Venerable Congregació dels Dolors són avui dia una entitat viva i formen part de la Comissió de Setmana Santa de Mataró.  
Amb motiu de l’acte d’inauguració d’aquesta Capella, que també és un espai de referència del món confrare català, i revulsiu cultural avui tenim l'honor de parlar amb  Mns. Omella, que és Arquebisbe metropolità de Barcelona.
---------------------
Msn. J.J. Omella, Font: Arquebisbat de Barcelona
Apreciat Monsenyor, primer de tot gràcies pel seu temps, i sobretot poder comptar amb la seva presència en un esdeveniment de descoberta de la Capella dels Dolors.
L’arquebisbat ha col·laborat i participat des d’inici amb la implicació econòmica, d’esforços i assessorament en els treballs tècnics. Perquè és tan important el conjunt dels Dolors de Mataró, i en especial la Capella?

La Parròquia de Santa Maria de Mataró data del segle XVII i és obra de l’arquitecte milanès Ercole Turelli. Es tracta d’un dels exponents del Barroc català millor conservats. Està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquesta reforma permetrà ressaltar un dels patrimonis històrics i artístics del Maresme. Les pintures murals d'Antoni Viladomat que llueixen a la popularment coneguda com a “capella sixtina catalana”, constitueixen un llegat únic que s’ha mantingut inalterat durant els darrers tres segles. Amb aquesta obra de restauració, tornarà a lluir amb tot el seu esplendor.



El llegat viu que deixa la Venerable Congregació, que van ser els constructors de la capella, a Mataró i tot l’arquebisbat, és encara un espai viu per a l’estudi històric, espai cultural i patrimonial, i també un espai de culte a la Mare de Déu... Considera important es faci difusió d’aquest espai també com espai de culte?


La difusió d’aquest valuós llegat artístic i arquitectònic permet donar a conèixer les arrels cristianes de la nostra societat i, particularment, de la ciutat de Mataró. El papa Francesc ens anima a fer valdre el significat més profund de la Paraula de Déu per defensar les arrels de la nostra societat i actuar com a valedors dels drets humans i d’aquells valors cristians que ens ajuden a treballar pel bé comú. Crec que és molt important conservar i posar en valor el nostre patrimoni, testimoni dels nostres orígens i de la nostra identitat.
 
Les confraries i germandats de l’arquebisbat en el passat també han aprofitat l’escenari de la capella per a fer-ne actes de presentació, Via Crucis, Vespres... com es pot promocionar aquesta potencialitat en l’Església? ( denominació genèrica per a les entitats de pietat popular del món de la Setmana Santa).


Fa poc més de sis mesos que vaig iniciar el meu ministeri pastoral a Barcelona i, en aquest temps, he pogut visitar tots els arxiprestats que la integren. Seria bo que analitzéssim entre tots com podem obrir nous camins que contribueixin a una millor evangelització a través del nostre patrimoni històric. Realment la Pietat Popular obre un espai per trobar a Déu. Hem de cuidar-la tal com ens han indicat els darrers Papes i, especialment, el papa Francesc.

Ciutats com Mataró, històricament, tenen un llarg llegat viu d’entitats de la Pietat Popular. Des del seu Pontificat té previst treballar aquest element tan quotidià en societats com les nostres?



Valoro molt positivament la tasca de les entitats de la Pietat Popular com un vector fonamental per a la missió evangelitzadora de l’Església. En el temps que porto a l’arxidiòcesi he conegut a moltes confraries i germandats. A totes elles les he animat a seguir promovent el testimoni cristià entre la gent senzilla, les persones necessitades i les que viuen a les múltiples perifèries existencials. De ben segur que aquest conjunt d’entitats continuaran tenint un paper important com a forma d’expressió de l’espiritualitat cristiana del nostre poble. L’arxidiòcesi compte amb elles per seguir anunciant la Bona Nova de Jesús, el fill de Déu. No volem restar sinó sumar en aquesta gran tasca evangelitzadora. I quan dic sumar em refereixo a treballar en comunió.


Moltíssimes gràcies per tot Monsenyor.

Potser t'agraden aquestes entrades