Penitents de Mataró a la Processó de Divendres Sant amb escut Puríssima Sang. Principis anys 50. Font: Salvador Domínguez |
A l'antigor a Mataró, no hi havia grans diferències entre els penitents. Eren aquelles persones que vestien vesta i cucurulla completament negre i amb rigorós silencia i austeritat acompanyaven el seguici dels Misteris.
Dibuix d'un penitent de Mataró any 1958. |
El Divendres Sant era el dia de la Puríssima Sang de Jesucrist. En aquesta processó eren els mateixos penitents però canviaven l'escut en el seu acompanyament del Sant Crist.
Amb l'homegenïtzació i concentració a la Processó de Divendres Sant, (processó General de Mataró actual), processionaven junts amb diferents Misteris els mateixos penitents. Això a partir de 1949 va anar conformant un gran seguici on eren present aquests penitents amb grans creus, totalment en negre i arrossegant les llarguísimes cadenes.
Escuts de penitents any 1958 |
Amb el naixement de les noves confraries als anys cinquanta això va anar canviant. La Confraria de Jesús Natzarè va trencar el negre penitencial i va incorporar el color morat. Això va crear alguna diferència a la Mataró de després de la Guerra perquè va trencar amb segles de gran austeritat, silenci i foscor. Als pocs anys els penitents de les noves confrareis ja lluïen colors vermellosos en la Coronació d'Espines, vainilles de La Verònica, i algun element verd de l'Esperança.
Amb la finaltizació de les processons al 1970 aquests penitents negres, carregats amb improperis, creus, cadenes... van desaparéixer de Mataró.