Parlament institucional de l'Alcalde de Mataró en la presentació del cartell 2016

Moment de la Intervenció 
Senyor Rector, confrares majors, prohoms i Hermanos Mayores,  confrares i confraresses... bona tarda a tots i totes.

Capella dels Dolors

Fa deu anys es presentava el cartell de Setmana Santa a la capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria. Era el primer cop, des de la recuperació de les actuals processons, que les portes del Temple Mil·lenari s’obrien per acollir un cartell anunciador.

Una capella que en el s.XVII i XVIII va ser la seu de la Venerable Congregació dels Dolors de Mataró i que avui és la joia del barroc català i de la nostra ciutat. En breu veurem el seu esplendor i ens recordarà aquells temps con la Congregació i les confraries de la ciutat eren un motor a la ciutat de la mà dels gremis i les parròquies.

Un llegat històric que encara avui dia acull multitud d’actes litúrgics i confrares mataronins i de Catalunya.

Passat confrare

La Congregació dels Dolors es va convertir en el motor de la setmana Santa a Mataró durant molts anys i va conservar i fer un paper molt similar al que avui dia fa la Comissió de Setmana Santa.

Però també és de justícia fer menció als portants de les ànimes, que posteriorment serien anomenats portants del Sant Crist de l’Agonia i portant del Sant Crist de la Puríssima Sang. Aquests portants i les seves confraries van mantenir viva, amb alt i baixos, aquesta tradició quadricentenària a la ciutat, ja que tenim referències datades al 1605 amb la Confraria de la Puríssima Sang de Jesucrist, les referències al Armats de Mataró....

Un passat confrare que va fer que l’any 2013 el Ple de l’Ajuntament de Mataró declarés la Setmana Santa, en particular la Processó General de Divendres Sant Patrimoni Cultural de la Ciutat.

Un patrimoni que va començar a agafar forma al 1949 amb l’arribada a Mataró de mossèn  Juan Ignacio Iraola fundant la Comissió Inter-confrarial i va treballar per unir tota la riquesa plural de les confraries, congregacions i seccions en una sola processó. La Processó de Divendres Sant.

El mateix Iraola escribia l’any 1958 al Mataró Periódico comarcal Las procesiones de Semana Santa de nuestra Ciudad han venido celebrándose desde tiempo inmemorial. Estas, acaso más que ninguna otra de semejantes manifestaciones de piedad popular, han sido las que han sabido resistir las diversas vicisitudes de la historia local. (...)Pero hay una modalidad en nuestras Procesiones, que quizás haya pasado desapercibido a muchos mataronenses. Y es que desde hace unos pocos años existe y funciona una Comisión Inter-cofradías, cuya finalidad es aunar los esfuerzos de todos y dar una nota de unidad a todos los actos cofradiales de nuestra Semana Santa.”


L’actual Comissió, que enguany celebra el seu trentè aniversari, va seguir aquest camí i la Processó de Divendres Sant és un llegat de riquesa tradicional i modernitat, d’estils diferents de viure aquesta tradició quadricentenària i tant plural com ho és la ciutat de Mataró.

La comissió

Com s’ha dit la Comissió avui celebra el seu trentè aniversari, animo a continuar treballant i a impulsar un seguit d’activitats interessant per a rememorar aquests inicis. Felicito als recuperadors i la primera Junta, que no ho van tenir fàcil. Segur que la seva estima per aquesta bella tradició, la seva fe, i l’amor els va ajudar a començar a construir aquesta Comissió.

Emplaço als membres actuals a continuar treballant, per molts anys més!

Matataró en el mon confrare.

30 anys que han fet que es deixés de parlar del passat per a parlar d’una realitat i fets actuals, de vivències, de tradició i d’expressió pública de fe.

Anys en el que la ciutat de Mataró ha estat capdavantera a la realitat confrare Barcelonina, on gairebé va desaparèixer en la seva totalitat les processons als anys setanta. I a Mataró l’han seguit d’altres ciutats com Badalona, Santa Coloma, Hospitalet de Llobregat, Sant Boi, Cornellà, el Prat ... i la mateixa Barcelona. Cadascú amb les seves idoneïtat, però que ha conformat Mataró com una ciutat confrare de referència a nivell català.

A principis de segle, Mataró mirar a Barcelona. Va voler importar i copiar processons tan antigues com la de la Bona Mort, que va començar al 1895 i va acabar al 1923. Mataró s’emmirallava en Barcelona. Avui dia, el món confrare mira a Mataró. Una ciutat que compta amb 10 confraries, amb més de 35 actes, processons i activitats durant la Setmana Santa, l’anomenada Setmana Major per als cristians confrares i confraresses.

Però també dita Setmana Major o Grande perquè és quan els confrares viuen amb molta intensitat tot el que porten molts mesos i anys treballant. 



Confrares, confraresses, tingueu una molt bona Setmana Santa, què visqui aquesta tradició. 

Potser t'agraden aquestes entrades