Presentació del Cartell 2013

Moment de l'entrada del Sant Crist.
El Sant Crist de la Bona Mort és Cartell de Setmana Santa de Mataró 2013.

La Comissió de Setmana Santa de Mataró va presentar el seu cartell el dissabte 23 al Convent de les Caputxines de Mataró. Aquest convent i les seves religioses són emblemàtiques per als confrares de Mataró ja que aquí es van beneir les primeres imatges que es processionen a la ciutat des de la recuperació de les actuals processons, i la comunitat caputxina en els primers anys va donar alberg i suport a les noves confraries.

La Mare Abadessa Montserrat Beya durant la seva intervenció
L’acte de presentació va ser conduit pel locutor i confrare Lluís Juvinyà que va anar donant pas a les diferents intervencions i als vídeos de resum de la Setmana Santa Passada i de presentació del cartell.
La Germana Montserrat Beya, Mare Abadessa de les Caputxines de Mataró, va obrir l’acte donant la benvinguda als i les presents i desitjant a tots Pau i Bé. 
El co-presidnet de la Comissió, el sr. Jesús Moya
Mn. Vicenç Mira.
Acte seguit el co-president de la Comissió de Setmana Santa, el sr. Jesús Moya, va prendre la paraula i va comentar que actualment les confraries compleixen amb els seus inicis fundacionals de fa segles ja que participen de l’expressió pública de la fe, però també treballen per als mes necessitats en un temps tant difícils com els actuals on tanta i tanta gent ho està passant malament. Les confraries són part de la vida activa d’una ciutat que te vida i formen part de la seva realitat plural i diversa amb la intenció d’ajudar, participar i implicar-se. Després del parlament va donar pas tradicional vídeo de resum de la Setmana Santa de l’any anterior.

Portants de la Creu.
Mossèn Vicenç Mira, consiliari de la Comissió de Setmana Santa, va fer un emotiu discurs des del cor sobre l’actualitat de la Setmana Santa i sobre les persones que en formen part de les confraries. Va agraït el suport pastoral que estan fent també els diversos vici-consiliaris formant part d’aquesta gran família confrare i cristiana, i que estaven presents: Mn. Sergi Notó, Mn. Josep Joan Badia, i el rector de l'Esperança Mn. Joan Sabé.
Després de la seva intervenció va sonar una campaneta de fons i va fer entrada el Sant Crist al Convent.  En aquesta ocasió era el Sant Crist de Santa Maria, misteri de participa en els Via Crucis de la Basílica. Aquesta imatge era portada pels i les portants del Sant Crist en l’estil tradicional anomenat en bossa, i que és característic de Mataró i d’altres indrets de Catalunya des de fa diversos segles. Els portants van entrar i fer alguns canvis en el petit recorregut mentre de fons s’escoltava un sonet d’alexandrins sobre el Pas de la Creu. Un cop arribats a la part centrali un dels portants es va quedar fent custòdia del Sant Crist fins al final de l’acte.
En aquest moment es va presentar un vídeo de la tradició de portar el crist en bossa, que en alguns indrets de les Terres de l'Ebre són anomenats els clavari. Es va destacar la importància encara avui dia ciutats com Cardedeu, Manresa... entre moltes altres, per a destacar l'acte de les Tres Gràcies de Reus. Tanmateix es va comentar la història dels Via Crucis de Mataró que es remunten al s.XVII i que han arribat fins els nostres dies.  Es va destacar la importància dels i les portants del Sant Crist.




Detall dels portants.

Intevenció del l'Il·lm. Sr. Alcalde.
El sr. Jordi Merino, co-president de la Comissió, va presentar el cartell, un lema que uneix a totes les confraries, germandats i Armats, va accentuar el lema del Misteri de la Mort i la Resurrecció i va agrair als portants la seva tasca per molts anys.

L’acte va ser conclòs per l’il·lustríssim sr. Joan Mora, Alcalde la ciutat, que va recollir algunes de les intervencions actuals en relació a la declaració de la Setmana Santa de Mataró en tant que patrimoni cultural local i va indicar que s’havia iniciat el procés. També va destacar la importància de la Setmana Santa de Mataró que sense voler-ho forma part d’un espai en el món confrare català i s’ha convertint en un referent important per a la ciutat i per al país.

A l’acte també van assistir els hermanos mayores i presidents de totes les entitats, i regidors i regidores de l’Ajuntament de Mataró, així com molts amics de les confraries de Mataró.

Veieu a continuació un moment de l'entrada del Sant Crist al Convent, i diverses imatges de l'acte:





Explicació del Cartell per part d'en Jordi Merino.

Un portant custodiant el Sant Crist.

El sr. Rafael Acedo posant veu al vídeo dels portants de Catalunya.


Entrada del Sant Crist
Podeu veure el recull d'imatges d'en Jordi R. a l'album web picassa aquí.

Potser t'agraden aquestes entrades