4 d'octubre festivitat de Sant Francesc i la petjada a Mataró.

 

Antoni Viladomant. Jesús concedeix la indulgència pornícula ( o del amor, o de les roses) a Sant Francesc.
Obra de la Vida de Sant Francesc de l'antic convent de franciscans de Barcelona.


Avui 4 d'octubre se celebra la festivitat de Sant Francesc d'Assís.  Un personatge històric de l'Europa del s.XIII que va ser pare fundador de les ordres religioses franciscanes, va impulsar l'ordre de la pobresa malgrat provenir ell d'una família molt adinerada i és encara una de les grans figures de la cristiandat avui dia.  Va ser canonitzat al 1228 per l'Església Catòlica. 

Sant Francesc a Catalunya?

La petjada d'aquest Sant, 8 segles després, encara és ben viva a Catalunya i també a Mataró. 

Segons algunes cròniques de l'època, Sant Francesc va passar fa 800 anys per LLeida, Vallirana, Barcelona, la Plana de Vic, Cervera... i poc a poc es van anar estenent les cròniques i la seva petjada  a Figueres, Sant Celoni, Girona... on es van anar fundant parròquies, ermites i ordres franciscanes.

Segons algunes fonts, els franciscans es van dedicar a tapar forats. Ajudaven als problemes de la gent i van suposar una revolució en la concepció de l'Església de l'Edat Mitjana. Van demostrar que estimar a Déu i ajudar als altres també feia feliç a les persones, i es podia viure amb molt poques coses. 

Amb el temps a Catalunya el llegat franciscà va deixar convents, escoles, algun hospital... i avui dia encara es ben viu en el nomenclàtor de carrers, pobles... i encara hi ha frares que es dediquen a la televisió, la cultura, a l'arxiu històric.


A Mataró

A Mataró, avui dia encara tenim el carrer Sant Francesc d'Assís, la fornícula del mateix carrer en una casa antiga que conserva les sigles IHS a la porta, l'associació de pessebristes Sant Francesc d'Assís que continua amb el llegat tradicional d'explicar l'Anunciació i el Naixement de Jesús, les escoles de Sant Josep de les Germanes Franciscanes dels Sagrat Cor (popularment La Coma i  també Sant Josep) , el Convent de la Inmaculada Concepció i les germanes caputxines, les Clarisses de la Divina Providència i els franciscans de la Creu Blanca al carrer de Barcelona...  I en el passat la presència dels frares caputxins i la seva influència amb l'ordre terciari dels servents... Què van impulsar la Venerable Congregació dels Dolors, l'impuls dels Via Cruis a la ciutat ti i com no, el pessebre que diu la tradició va ser influència de Sant Francesc i el foment dels valors de voler ajudar als altres. 

Bona diada de Sant Francesc. 

Potser t'agraden aquestes entrades