Presentació del llibre Passió per la Setana Santa

 



El proper dissabte 25 a les 17 hores es presenta a la capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró el llibre Passió per la Setmana Santa, Festes i tradicions escrit per Fra Valentí Serra de Manresa. 
Un llibre que recull el passat de la Setmana Sant remuntant-se al temps romà, com es va passar a les representacions dramatitzades, com va ser l'impuls de les relíquies i les que es conserven actualment, així com altres elements de costums i tradicions com és la dimensió culinària. 

Fra Valentí Serra de Manresa és un frare caputxí amb un gran llegat formatiu i científic. Ha participat en nombroses publicacions i és expert en la història dels fra menors i altres ordres religioses des del s.XVI fins la Guerra Civil Espanyola. També es investigador en actiu per la Universitat de Barcelona i és professor de la Facultat de Teologia de Catalunya. 

És un acte organitzat pels Armats de Mataró. 

Coneixes als Armats de Mataró?




Comencem una breu secció on anirem presentant-vos alguns apunts breus d'història i com saber més dels armats, germandats i confraries de Setmana Santa de Mataró.  Animeu-vos a conèixer-les!

Armats de Mataró són una associació cultural, hi ha constància documentada de la seva presència a la ciutat de Mataró ja al 1705.

En aquell temps els armats , pertanyien a la Confraria del Santíssim Sagrament de la parròquia de Santa Maria, coneguts com la Minerva. Eren anomenats  “del morrió” a les processons de Setmana santa.
  
En 1825 van ser custodis del misteri del Sant Sepulcre on van rebre llavor el nom de “ Caps de ferro “.
Al 1927 es va crear la Comissió “Pro-Armats” a la Congregació Mariana del Foment Mataró per tal de recuperar aquella tradició que va durar fins arribar la  II República espanyola.

Passada la Guerra Civil, al 1942 es va reorganitzar la “secció dels Armats” junt amb a la Venerable Congregació dels Dolors al 1954. Un vincle que va durar fins l’any 1985, encara mantenen a la Mare de Déu dels Dolors com a patrona i apareix la seva vinculació a l’estendard.

Van continuar les seves activitats quan la Setmana Santa de Mataró va desaparèixer al 1969, i al 1981 inicien la participació a les processons a la ciutat veïna de Sant Andreu de Llavaneres fins 1986.  

Mentre no estaven autoritzades les processons a Mataró seguien incorporant nous actes, desfilada al 1982 prèvia a la escenificació de “La Passió: Últims dies de Jesús” i al 1988 la primera “ Recollida de la Bandera”.  Es van unir amb totes les entitats a la Comissió de Setmana Santa en processó a l’any 1990 després de la autorització parroquial a Mataró. Al 1994 recuperen las processo de Dijous San conjunta amb altres misteris on rep el nom de “Processo dels Armats” on posteriorment al 1999 s’anomenarà “Processó del Silenci ”.

Van ser nomenats "Soldats de Pau" per part del Sant Pare Joan Pau II, en la primera visita a Roma l'any 1986, on també van desfilar a la ciutat eterna així com al 2008.

Les “Desfilades” dels armats van ser reconegudes com a Patrimoni Cultural de la ciutat de Mataró el 7 de març de 2002 i dos anys després van organitzar la trobada d’armats de Catalunya per a commemorar el seu 300 aniversari, al 2007 va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat.

Avui dia, la seva activitat se centra amb major intensitat durant la Setmana Santa. Participen dels diferents actes processionals junt amb d’altres confraries i germandats de la ciutat a la “Processó General de Mataró” del Divendres Sant i “Recollida del Sant Crist“ , a la “Processó del Prendiment” del Diumenge de Rams i a la “Processó del Silenci” del Dijous Sant.

Participen a la Missa dels Dolors amb la “Missa en record dels Armats Difunts” i organitzen “La Passió: Últims dies de Jesús” des de 1982, “l’Homenatge a la Ciutat” 1986 i la “Recollida de la Bandera” 1989, a més cada any editen un butlletí propi de Setmana Santa des de 1999.

 

Hemeroteca:

- Notícies i imatges Armats de Mataró 2006-2021(cronològic)



Molt més a:


Potser t'agraden aquestes entrades