Aquest cap de Setmana se celebren les festes de la Mare de Déu de l'Esperança, que és el dia 18 de desembre. Un programa amb molts accents i divers, però que denota la importància d'aquesta advocació i l'estima a la Mare de Déu a la ciutat.
En el cas de Mataró hi ha presència documentada ja al s.XVI vinculada a la festa de l'Expectació de la Mare de Déu. Una influència castellana i que probablement tingués alguna relació amb l'impuls fet per Isabel la Catòlica a la Diòcesis de Barcelona entre el 1492-1494.
A Mataró hi havia una ermita on actualment és ara el cementiri dels caputxins. Ermita que era lloc de peregrinació durant segles a la ciutat fins que va quedar encerclada pel convent dels frares caputxins i posteriorment destruïda.
Fa 50 anys es va impulsar la parròquia de l'Esperança en el lloc on era l'antic emplaçament i que dona nom al barri de l'Esperança i a carrers dels Molins.
També a Mataró hi havia una Mare de Déu barroca que estava en un fornícula en la casa del mestre Castellà. Imatge que es conserva a la Capella de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.
Ja al segle XX es va impulsar la devoció a l'Esperança vinculada a la Setmana Santa, associada a la resurrecció i avui dia recull aquesta devoció la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.