Ara fa 40 anys de l'embrió de la Comissió de Setmana Santa a Sant Andreu de Llavaneres



Després de la  celebració de la diada de Les Santes de Mataró es va realitzar una salutació i foto de grup entre algunes persones de la Comissió de Setmana Santa  i mn. Jaume González-Agápito. 

Es van recordar els inicis a Sant Andreu de Llavanaeres, ara fa 40 anys i el paper d'intermediació i moderador que va realitzar qui en aquell moment era rector de la parròquia de Sant Andreu de Llavaneres. 

A l'any 1970 les processons van deixar-se de celebrar a Mataró. L'any 1981 mn. Jaume volia impulsar les processons a Sant Andreu i va convidar als Armats de Mataró i a joves de les parròquies de Mataró que havien conegut les antigues confraries i germandats. 

Així doncs, durant els anys 1983-1985 van créixer amb la participació de membres de les confraries mataronines i també van sortir en processó alguns misteris com el Natzarè mataroní. 

Eren anys complicats a Mataró, d'una interpretació particular del Concili Vaticà II a la província eclesiàstica de Barcelona, alguns mossens de l'arxiprestat no veuien amb bons ulls que les processons retornessin i també hi havia persones que volien que Mataró tingués la seva processó de Divendres Sant després de 15 anys sense. 

Van ser moments de molta tensió. Inclús el Círcol Catòlic va demanar que el natzarè, de la seva propietat, no processionés més, alguns preveres mataronins van intervenir als Consells Pastorals per a que els joves de les parròquies no anèssin els dies Sants a Llavaneres i participessin de la comunitat, d'altres denotaven un conflicte entre comunitat parroquial i confraries i per un altre costat la tossuderia dels antics confrares mataronins a recuperar la tradició i l'expressió pública de fe al carrer. 

Tot aquest debat i tensió també es va traslladar a Santa Andreu i mn. Jaume es va veure obligat a redactar una carta  al 1986 indicant que la parròquia de Sant Andreu no havia de ser part en una polèmica que els hi era estranya, malgrat mantenir la seva voluntat d'acolliment però que això no comprometés la línia pastoral de la parròquia o ser el comodí vergonyat de comunitats parroquials incapaces de dialogar amb la gent. 

Aquell mateix any començava la Comissió de Setmana Santa i les processons retornaven modestament a Mataró, no lliure de controvèrsies, anhels, ganes i voluntats.  Els Armats de Mataró mantindrien els actes processionals a Sant Andreu de Llavaneres uns anys més, tot manifestant la necessària unió entre els actes processionals i l'Església. 

Anys complicats, de comunitats, de cartes, de debats - tal i com recull en Salvador Domínguez en la seva recopilació de cartes i dades 2006- però van anar conformant el model de Setmana Santa de Mataró. 

Processons a Llavaneres anys 80



Portants de diferentes confraries amb el misteri del Natzarè,.



Potser t'agraden aquestes entrades