Una micona d'història, la cavalcada de reis a Mataró

Una cavalcada, que sembla molt antiga a Mataró...
Corria l'any 1885 quan es publicava al Diari de Barcelona que la tarda-nit del 5 de gener hi havia una representació teatralitzada pels carrers a tipus de cavalcada per a interpretar l'arribada del seguit reial de Ses Majestats Reials d'Orient a la ciutat. També es té constància d'algunes representacions de forma similar en parròquies i altres ciutats en aquestes dècades de finals del segle XIX arreu.
 

Les dècades posteriors es van sumar ciutats d'altres províncies com Granada i Sevilla i van donar-li un caràcter molt més públic i visual i el format es va anar estenent arreu de la península, Andorra i també a alguns països llatinoamericans, a Txèquia o Polònia també.
 
La revista La voz del Litoral del dia 11 de gener de 1885 recollia que a Mataró i a la comarca una crónica i apartat d'humor sobre els tres reis mags " cursis, machos i de sang blava"`... però deixava clar que eren tot un aconteixement ja a pobles i ciutats maresmenques. Després de la sátira deia l'articulista Clarín ETF.
" Como quiera que sea, nos gustan los reyes mags por el jolgorio y el bullicio que llevan en si, amen de ser la diversión de los chicuelos. Lo dicho. Que nos gustan. Tanto, que de su clase quisiéramos uno en cada pueblo".

Al 1894, el Noticiario Mataronés, abans de cap d'any, ja anunciava que a Mataró la cavalcada agafava un nou aire de representació en l'entrada dels Reis a la Ciutat de Mataró gràcies a la tasca de l'Ateneu matarní de la Classe Obrera. A més, després de la cavalcada s'organitzava un gran ball en les vespres de la nit de Reis.  El dia de Reis, se celebrava a Santa Maria uns oficis on particpava tot l'Ajuntament, ja que era una gran festa a la ciutat.
 
I va anar agafant embrenzida i va ser tot un acte important... tant que al 1927  a la Unión de Mataró s'escrivia: "Qué ricos vestidos lucen de seda, en oro bordados, qué lindos están sus pajes, cómo brillan los caballos, y la regia comitiva al cuidado de los carros que traen las cajas llenas de mil juguetes variados (...)" en una bella prosa.

Una tradició molt viva que ha arribat als nostres dies i que és un dels actes més multitudinaris de la ciutat. Gent de tota la ciutat s'apropa al recorregut per veure les carroses, agafar els caramels llençat.
 
 
No fa tant de temps...
 
Des que un era petit te present en el record els amuntegaments de gent al Parc Central, a tot el camí de la Geganta, la imatge d l'Oca o les Oques.... una altra icona de la ciutat, l'astronauta i el somriure, plens de somrius i molts fanalets. El carrer Corregiment s'omplia fins dalt de gent que baixava a peu de Cirera, de la Llàntia...era una segona Rambla.
 
Hom arribava i tothom esperava la carrossa del "Pryca", què diuen que tiren més caramels... I tot Ple de nens al darrera amb bosses de plàstic, d'aquestes que ara cobren als establiments, dient a mi, a mi, a mi... i al costat un home de la brigada municipal amb cara de pocs amics demanat - que no us apropeu ja us he dit!-.
 
Els carrers s'omplien de fanalets, aleshores anaven amb una espelmeta ja que això dels leds és més actual. Els pares miraven que el cordillet o el pal no s'encengués ja que més d'un quedava mirant els reis sense parar atenció.
 
I passen els anys i les carrosses són les de sempre, però algunes de les entitats ciutadanes  són un clàssic amb alguna comparsa, malgrat els impulsos de l'Antoni dels darrers anys.
 
Els nostres dies
 
I com no, la crítica de sempre... com hem vist ja a l'inici es criticava la cavalcada...un altre esport mataroní!.
 
Inclús en aquesta edició 2018 la gent criticava els pocs caramels que es llençaven a la Ronda Alfons Xè el Sabí ara sembla dita Carrer de la República. I les mesures de seguretat, poca broma! tot controlat i que passi res. Els nens també posen molt de la seva part ja no és com abans... però cal vetllar per tot. La gent gaudeix, els carres s'omplem de moltes currues de gent... potser hom es fa gran però sembla ara la gent és més endreçada i coneix els millors punts per gaudir de les comparses i la il·lusió.... - A veure què hi ha de nou aquest any!, escolta que diuen que hi haurà dinosaures i 1500 kilos de caramels!
 
I continua la crítica dels pocs caramels... - Què se'ls menja l'Alcalde o què? diu sempre algú.. Què només els tireu a la Riera! ep que a tu et conec i saluda a veure si cau res!
 
Però critica a part, és un goig poder veure mataronins i mataronines de diferents orígens i  de l'heterogeneïtat pròpia de la ciutat, compartint aquest acte.  Té un origen religiós com recorda Sant Mateu, però avui és també de tota la ciutadania i no només per als cristians.
 
Acabat la gran desfilada la gent corre cap a fer les darreres compres, alguns baixen al Centre a tornar a veure als reis i escoltar el pregó, o gaudir del conte incorporat fa poc. I molts d'altres van cap a casa, que cal anar dormir d'hora.

I de tornada alguns aprofiten per anar preguntant al forn de pà, al nou super o a la partisseria de tota la vida quan val el tortell de crema... què s'ha de comparar preus per demà!
 
A casa, els menuts es preparen per una nit d'il·lusió...cal posar les figures dels reis a tocar del portal al pessebre, deixar una mica d'aigua per als camells i alguna cosa de menjar per als patges...que sempre tenen gana! I en alguna casa de Mataró esposa el tió a tocar de l'arbre o a tocar del menjar.. què diuen que els patges s'emporten el tronc màgic i de camí el retorn a Burriach o Can Bruguera on passarà la primavera i l'estiu esperant a que el vagin a buscar per l'Advent.
 
I les llums de molts balcons encara són presents com estaven des d'abans de Nadal.
 
Es fa el silenci ,i algunes entitats com la dels Salesians organitzen els patges per anar a casa de moltes famílies sense recursos, 304 famílies diuen enguany....comença una nit que es preveu curta però molt intensa.

L'any 2021 no es va poder celebrar per la cavalcada, però el 2022 va poder veure la llum i també amb la participació de les confraries mataronines. 


Potser t'agraden aquestes entrades