Avui dia 1, commemoració del Dolç Nom de Jesús

 


Els primers dies de gener se celebra el Dolç Nom de Jesús. La Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza aprofita la festivitat del dia 1 per a celebrar aquesta commemoració. 

Dolç Nom de Jesús. 



El dia de la festivitat és el dia 3 de gener.  És una festa que va arrelar molt al món confrare i que des del seus origens aquesta germandat ve també celebrant i adaptant la festa al cap de setmana o dia festiu.   Aquesta celebració del Santíssim nom de Jesús es va començar a fer al voltant del s. XVI. Va ser a partir de l'esforç de Sant Bernardino de Siena i els seus deixebles que van propagar el culte al Nom de Jesús i es va adaptat al 1721 per part del Sant Pare Inocenci XII. La festa va anar canviant del dia 2, entre el 3 i el 5 en funció del diumenge i ja al 1969 es va establir el dia 3.   A part del món confrare, l'orde franciscana també va ser seu el monograma - o critograma-  de Jesús Home Salvador o  també per alguns IHSUS, o també en les ordres dominiques.  També en molt indrets de Catalunya s'ha convertat el monograma en l'entrada de portes, escuts i confraries. 
 


Commemoració de la Festa de la Mare de Déu. 
De fet el dia primer de gener és la festa de Santa Maria, Mare de Déu.  Aquesta festa va ser potser la primera que va aparéixer a l'Església d'Occident i va començar a Roma al voltant del segle VI i probablement al voltant del temple de Santa Maria l'Antiga, una de les primeres esglesies marianes. 

Antigament també a Maria se la representava amb la llegenda  Θεοτόκος (Theotókos) que vol dir Mare de Déu. 

Potser t'agraden aquestes entrades