Sant Simó 2020
Avui Mataró celebra la festivitat de Sant Simó. Aquest any però, l'aplec que l'envolta no podrà ser festiu com els darrers anys, ja que el context i mesures sanitàries per la pandèmia que assola la ciutat i el país no ho permet.
Malgrat això, com cada 28 d'octubre, recordem aquest apòstol de Jesús, un dels anomenat zelotes.
El sabre
També enguany, es podrà anar a adquirir la joia de la pastisseria mataronia des de fa segles, el tradicional sabre de massapà, cabell d'àngel, crema... tant davant de l'ermita com a les pastisseries de Mataró. Una tradició que diuen les fonts es remunten al temps dels pirates i homes de la mar de la Mataró del 1700.
L'ermita de Sant Simó
L'ermita va ser consagrada al 1611, tot i que ha indicis que abans ja era un lloc de culte de la mar.
A través dels segles aquesta ermita es va ereccionar com a lloc de protecció i també com espai de culte de la gent de la mar. Poc a poc, es va anar convertint en una referent de tot el litoral català, així com d'altres que es troben al llarg de la costa.
Apareix en dibuixos del s.XVII com a lloc emblemàtic i ha estat present al llarg de la història de la ciutat.
Al juliol de 1936 amb l'esclat de la Guerra Civil, malauradament, va ser expoliada per revoltats de la ciutat i es van cremar la majoria de tots els exvots dels mariners de la ciutat, perdent segles del seu llegat.
Avui dia l'ermita és un lloc de referència per a celebracions religioses com noces i batejos, concentra l'inici de la processó del Carme i ofereix un gran aplec i celebracions al voltant de l'anomenada festa de la tardor de Mataró, festa de Sant Simó. També és lloc de culte per a la pagesia de la ciutat atès que hi ha una imatge de Sant Galderic, o del poble gitano ja que té també una imatge del Beat Ceferino Giménez.
Si busqueu al seu interior, trobareu molts símbols del seu passat i també la presència en un quadre de la Mare de Déu del Bon Viatger.
Bona Diada.
Imatges de l'aplec de Sant Simó anys anteriors. |
Més informació: