Bon dia de la Nativitat de María, dia de les Marededéu trobades

Mare de Déu de Queralt


Avui dia 8 de setembre se celebra la festa de la Nativitat o naixement de la Mare de Déu arreu del món catòlic. 
Però també és una festa molt concorreguda i important a tot el litoral occident del Mediterrani, sobretot a les terres valencianes, Catalunya i Andorra i que té a veure amb la pròpia tradició, història i devoció a la Mare de Déu.
Aquesta diada ha passat amb el temps a anomenar-se popularment la festa de les Marededéus trobades amb relació a fets que van ocórrer arreu. 

Coneixement una mica aquesta diada: 

El calendari litúrgic denota unes diades que recullen la importància que té l’advocació mariana per als catòlics. La devoció a la Mare de Déu, a Maria com a testimoni de fe, és extensa arreu. 

Mare de Déu de Núria
Les festes més conegudes són la de la Candelera el 2 de febrer, l’Encarnació, el 25 de març, l’Assumpció el 15 d’agost o el 8 de desembre amb la Inmaculada Concepció. Però també la didada coneguda com la de les maresdedéu.

Avui el dia 8 setembre compleixen 9 meses de la Concepció i es rememora la concepció i el naixement de Maria, la filla de Sant Joaquim i Santa Anna, dos vellets que no podien tenir cap fill.  Maria, qui després seria l’escollida per a ser la Mare de Déu.
Així aquest dia s'ha aprofitat per recordar també aquesta festa a Maria, però que a Catalunya ha passat a anomenar-ne de les marededéu trobades, a tenor de la tradició i la gran rellevància que va tenir. 

Mare de Déu de Meritxell
I es diuen trobades perquè diu la tradició, la interpretació o les llegendes a partir del s.XV van començar a aparéixer les imatges que van ser amagades durant l'’ocupació sarraïna de part de Catalunya i València.
Així les talles romàniques hieràtiques de les Verges es van amagar per evitar fossin destruïdes, cremades o trencades. I van ser fidels, pastors, viatgers o inclús animals els que les van anar trobant.
De fet Després de l’ocupació sarraïna van proliferar aquestes Marededéu i es van estendre arreu. Sobretot les ermites i temples que s’havien d’erigir allà on havien estat trobades o molt a prop com a lloc de culte, peregrinació o resar i demanar la protecció de Maria.

De fet, va haver-hi tota una explosió de cultura, creença i vivències al voltant de Maria, sobretot entre els segles XII i XIII i es va anar estenent per tota la península i que ha arribat fins els nostres dies.
Si cerquem les festes locals o moltes festes tradicionals o majors de Catalunya moltes coincideixen amb la festa de la seva Marededéu, ja sigui a l’agost o avui 8 de setembre.

Fent-ne un breu repàs, hi ha les Marededéu de Guadalupe (Extremadura i Mèxic), de les Valls (Andorra), Covadonga (Galicia), Mare de Déu de la Serra (Montblanc), Mare de Déu del Tura (Olot), Mare de Déu del Mar, Mare de Déu del Pi, , Mare de Déu del Miracle, la Mare de Déu del Claustre (Solsona), Mare de Déu Queralt (prop de Berga), Montgarrí, de la Gleva, de la Cinta (Tortosa), Falgars, del Viver (Argentona), Mare de Déu de Meritxell (Andorra), de la Misericòrdia (Perpinyà, Vinarós, Canet, Zaortiga....),  Mare de Déu del Remei (Caldes d'Estrach), Mare de Déu de la Salut o de les Nues (Ribera d’Ondara), del Vilar, o les valencianes de l’Avellà, Ortiella, de la Balma, de la Salut, del Do, del Campanar o Vallivana ... i les molt conegudes a Catalunya  com és la Mare de Déu de Núria, , i també la de Montserrat tot i que la festivitat és el 27 d’abril. I com no, la tant estimada Mare de Déu d’Urgell coneguda com la Mare de Déu d’Andorra.
Bona diada de la marededéu. 
 Vídeo de l'arribada de la Mare de Déu de Queralt al 2016.

Potser t'agraden aquestes entrades