Medalla de la ciutat de Reus a la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist




Medalla de la ciutat de Reus.

 Aquest mes de juliol el Ple Ordinari de l'Ajuntament de Reus, a petició de la Junta de Portanveus,  va aprovar concedir la Medalla de la Ciutat a la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. 


 El parlament de l'Alcalde, sr. Carles Pellicer, va reconèixer la tasca que durant més de 4 segles ha fet aquesta Congregació i pel manteniment, potenciació i reforç a les tradicions vinculades a la Setmana Santa.  També, pel compromís de la mateixa per mantenir aquesta tradició que forma part del patrimoni cultural de la ciutat. I com no, del servei que fan a la ciutat i la seva població. 


 465 anys d'història viva.

A principis del s.XV, el dominic Sant Vint Ferrer va recórrer nombrosos pobles de la Corona d'Aragó i va impulsar la fundació de les Confraries o Congregacions de la Sang. El panorama català n'és ple encara d'entitats vives com aquestes i també a la Catalunya Nord com és el cas de Perpinyà, que va celebrar fa poc el seu 600 aniversari. 


 En el cas de Reus, el dominic va fer presència el 1410, però no hi ha constància escrita que hagi arribat als nostres dies de la fundació de la Congregació fins el 1555, malgrat ja estava organitzada i tenia entitat. 


 La Setmana Sant de Reus, la fa de notable entitat avui dia essent una de les ciutats on aquesta tradició es viva, present, participada i concorreguda.


 De forma concreta aquesta Congregació participa de nombrosos actes com és la popularment coneguda Les Tres Gràcies, la Coronació del Senyor, la baixada de LLances i opuscle, ofrena de clavells al Sant Crist, del sopar del Senyor , del Pregó de Setmana Santa, de la Passió del Divendres Sant, de la Processó del Sant Enterrament, del Solemne Via Crucis de la Sang o de la vetlla a la Mare de Déu de la Soledat. 


 També, fora del temps de Setmana Santa, fomenta actes culturals com el Concert de Nadal, entre d'altres. 


 Des de la Comissió de Setmana Santa de Mataró  volem felicitar aquesta menció i reconeixement; però sobretot mantenir viva aquesta antiga i bella tradició. Enhorabona. 




Més informació: