Bona diada de Sant Jordi

Avui 23 d’abril de Sant Jordi.

En un context normal avui seria un dia ple de paradetes, de gent al carrer, de música, de cultura, de roses... Les escoles portarien dies gaudint, preparant actes, escenificant  cants i obres teatrals a les escoles. Els llibreters portarien dies oferint-nos novetats, descomptes i oferint proximitat. 

Les entitats de la cultura popular ocupariem el revulsiu cultural del dia amb tot ple d'activitats. 
També els  partits polítics i administracions públiques aprofitarien per a celebrar una Diada que té un component institucional, comercial, de revulsiu cultural, festiu, de lleure i ocupar el carrer, nacional... però també religiós. 

Avui però, amb el confinament i l'emergència del covid-19 ha estat diferent. Però Sant Jordi s'està celebrant a les xarxes, a les cases, als balcons...

Gaudiu del dia, del sol, de la música, la cultura, la la literara. Visca aquesta diada. 

---------


En breu us oferirem molts materials que estan fent les entitats avui. Però de moment, per obrir una mica només, us fem a mans un relat de la història de Sant Jordi, no la popular llegenda. 

També poemes a les xarxes, com els que han fet entitats de Cerdanyola i una mica de música


Poemes de primavera i Sant Jordi en diferents idiomes.

Impulsat per l'AV. de Cerdanyola, també amb la col·laboració de la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza. 




Cancó Cor ciutat de Mataró

El Cor ciutat de Mataró compila una cancó per a escoltar avui. 


Cançó col·lectiva un Sant Jordi Diferent

Artistes d'arreu del país canten en català una cançó per a un Sant Jordi diferent. 



Visita virtual al museu del càntir d'Argentona.


Accedeix aquí.


LLibres infantils de Sant Jordi oberts avui


La Xarxa de la Diputació i Genius ofereixen centeners de contes en obert avui. Accedeix aquí.


Una micona d'història del personatge històric Sant Jordi

Tothom es fa seu aquest Sant Patró, ja que la seva Creu, és també el símbol de la bandera de l’Ajuntament, de la Generalitat, està associat amb majestuosos escriptors,  és el moment de l’explosió primaveral.... però aquest Sant, ni és dels mataronins, ni dels barcelonins, de les colles geganteres, ni de la mateixa Generalitat, ni tan sols de l’Església.
Georgeous, o com l’ha impulsat la nostra tradició Jordi ( ja que té també d’altres noms com Mar Giries), és també patró de multitud de ciutats de França, de Geòrgia, de Portugal, de l’Europa de l’Est, d’Amèrica Llatina i fins i tot de ciutats palestines, Moscú i la mateixa Beirut, així com multitud d’ordres i benefactor de moltes obres. 
I és Sant de l’Església catòlica, de la Etíop, de l’Ortodoxa, inclòs apareixent en el mateix Corán i és una figura del sufisme.  Sant Jordi una figura universal. 

Però qui va ser l’home a qui venerem i celebrem 17 segles després? Jordi de Capadòcia (Γεώργιος) va ser un soldat romà que va arribar molt jove a ser tribú i guardià personal de Dioclesià. Va ser martiritzat  en l’etapa de persecució dels cristians a l’Imperi al confessar que era cristià i al negar-se a perseguir d’altres cristians. Va ser decapitat. Al poc de la seva mort, diversos testimonis van parlar de la conversió d’una pagana que es va voler unir al seu martiri. A partir d’aquí la història passa a tradició, i la tradició i la historiografia ja parla que es venerava al s. IV extenent-se de Palestina cap a tot l’Imperi Romà. 
El Regne Franc el va catapultà a l’Edat Mitjana i va convertir-se en Sant Protector contra el mal i essent anomenat com el Soldat de Crist. Llavors era el Sant devot de les Ordres Templaries i Teutóniques i la seva llegenda i rondalles no van tenir fi. Rondalles i notes que arriben als nostres dies, essent la més coneguda la del Drac ( que hi ha qui diu que és molt anterior al propi Sant). Llegenda plena de simbolisme i d’interpretacions, però una història medieval on hi ha representat el mal, l’Església i el Soldat de Crist. Tot un simbolisme de lluita del bé contra el mal, i en d’altres contrades símbol del bé que ajuda a la conversió.
Un Sant viu avui dia i tant present en les cases dels palestins, dels catalans i de la iconografia laica i religiosa universal. 
Tingueu molt Bonda Diada i que el Sant Patró vetlli per tots nosaltres davant del mal i ens mantingui fidels a la nostra fe, com ell va ensenyar en vida. 

Potser t'agraden aquestes entrades