Del culte a la Mare de Déu de l'Esperança a Mataró

El passat dimecres 18 de desembre es va celebrar la festivitat de la Mare de Déu de l'Esperança, una advocació que a la nostra ciutat ha tingut, des de l'antigor, un fort arrelament. A continuació en recollim alguns exemples: 

L'ermita de l'Esperança 
De ben antic existia a Mataró, prop de l'actual cementiri dels Caputxins, una ermita dedicada a la Mare de Déu de l'Esperança. Quan a començaments del segle XVII, els frares caputxins es van decidir a fundar un convent a Mataró, es van instal·lar al costat de l'ermita, quedant aquesta absorbida pel convent, fet que va provocar més d'una protesta per part dels mataronins, que veien com se'ls impedia el culte a aquesta advocació. 
Reconstrucció del primer convent dels Caputxins. Al fons, l'ermita de l'Esperança
La Venerable Congregació dels Dolors 
Durant tot el 2019, la Venerable Congregació dels Dolors ha celebrat els seus 325 anys d'existència. Curiosament, va ser fundada un 18 de desembre de 1693, gràcies als esforços de Pau Llorenç (rector de la parròquia de Santa Maria en aquell temps) i del predicador Francesc Garrigó. 

Portada del "Llibre d'homes" de la Congregació, on hi ha inscrits tots els congregants homes


La Mare de Déu de la capella de l'hospital 
Des del segle XVIII es venera una imatge de la Mare de Déu de l'Esperança a la capella de l'hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. En l'actualitat, i cada 18 de desembre, el Col·legi de corredors d'assegurances organitza una missa en honor a la Mare de Déu de l'Esperança, que és la seva patrona.

Imatge de la Mare de Déu de l'Esperança que es venera a la capella de l'hospital


La Confraria de la Mare de Déu de l'Esperança 
Un cop passada la Guerra Civil, les confraries mataronines s'hagueren de reorganitzar. A la parròquia de Sant Josep, aquesta reorganització va venir de la mà de la Confraria del Sant Crist de l'Agonia, de la qual van anar sorgint altres confraries, com la del Sant Sepulcre o la de la Mare de Déu de l'Esperança, que començà a processionar l'any 1950 amb una talla feta per l'escultor Pere Corbi (encarregat també de fer el Natzarè del Cercle Catòlic).
Misteri de la Mare de Déu de l'Esperança, c.1950. 


Potser t'agraden aquestes entrades