Jornada acadèmica sobre la Capella dels Dolors


 
 

Historia viva de l’entitat.

La Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors és actualment una de les entitats vives més antigues a la ciutat de Mataró.

La jornada que avui s'ha realitzat amb motiu del 325 aniversari fundacional de la mateixa així ho posa de relleu, i com no el passat de la mateixa i el seu llegat.

Més de 300 anys, amb molts d’alt i baixos , i que també han format part de la història pròpia de la ciutat com ens ha recordat el Dr. Roan Rosas.  Tan en el seu naixement en plena evolució la davallada del segle XVII i principis del XVIII quan era potser l’entitat més gran i nombrosa de la ciutat, com tots els temps posteriors de construcció de la capella, de conformació de la Setmana Santa mataronina, del Dijous Sant, de les cases de congregants ( que tenim al carrer del davant), de com vetllaven pel descans etern dels seus membres, i de la integració de les dones a igual condició ( malgrat ens soni estrany avui dia) ..

La jornada ha recordat el creixement de la ciutat i la notabilitat d’aquesta congregació durant tants de segles i el seu context de com va passar d'una ciutat feudal a finals del s.XV a una ciutat de nous temps i en ple creixement econòmic i poblacional  com ha mencionat el Dr. Joan Gimenez.

La capella dels Dolors

Però aquells congregants i congregantes també van deixar un gran llegat a la ciutat. El conjunt escultòric de la Capella dels Dolors i la sala de Juntes. I és tan important per als mataronins i mataronines que popularment s’ha guanyat l’etiqueta de la Capella Sixtina de Catalunya.

Aquest conjunt també ha viscut el passat amb la seva salvaguarda dels temps de la Guerra Civil on es destrossava el patrimoni cultural i religiós de la ciutat, les amortitzacions anteriors i les dificultats d’estar al dia.  I presenta una meravella artística per als sentits i per la memòria i el record de la Passió  i la devoció a la Mare de Déu, tal i com sempre explica als visitants na Ruth García.

Però gràcies a persones que us han precedit avui dia aquesta Capella encara és una realitat i tenim salvades, conservades i exposades les pintures del pintor barroc català més important, i anomenat també Pintor del tricentenari, l’Antoni Viladomat o també la petjada molt posteriors de Puig i Cadafalch.  Dos homes polifacètics que també tenen petjada al llegat cultural de la capella i a la ciutat. I avui dia tot el conjunt després de la restauració de l’any 2016 que ha descrit la Dra. Cristina Martí està despert, brillant, acolorit i actiu per a la cultura i per al culte.

La congregació

Una presència de devoció a la Mare de Déu que és present a la ciutat i a Catalunya en les festivitats, en els noms dels carrers, en els noms de les persones, en els actes sagramentals i les processons... I que es viu i es rememora constantment, com per exemple faran el diumenge a la tarda a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona sobre el Misteri de la Selva del Camp. Una obra de més de 400 anys d’història en llengua catalana  i romànica on es recorda els darrers dies de la Mare de Déu.

Una Congregació que avui dia també forma part de la Setmana Santa de Mataró, la qual és patrimoni cultural de la ciutat de Mataró com va recordar el prior de la Venerable Congregació Manel Riera.

Felicitats  pel vostre 325 aniversari.


 

Potser t'agraden aquestes entrades