L’aniversari de la Congregació de la Sang de Tarragona farà 475 anys


Josep Ignasi Boada,  sost-prefecte de la Reial i Venerable Congregació dels Dolors de Tarragona, va fer una altra de les comunicacions al congrés. La va centrar en l'aniversari que farà el proper any la Sang de Tarragona. 

"Tots tenim entre mans unes entitats molt velles".


Sovint a la televisió i a la premsa es parla de 40 aniversari del carnestoltes de, 30 aniversari de la festa de... però les confraries i germandats a Catalunya són tradicions centenàries. Però més enllà de l'antigor, s'ha d'anar en compte perquè moltes van créixer sobre el pal de paller de la fe cristiana, de la religiositat popular i han estat part de la cultura d’un poble. Entitats que en molts casos són centenàries perquè n’hi ha del s. XV, del XVI... i també recents.

La Sang tenia moltes funcions. Entre elles feia culte, processons però també acompanyament a la mort a les persones condemnades a mort fins el 1948, acompanyaven els malalts i també tenien compte dels morts que apareixien a Tarragona.

Exposa que l’acompanyament a condemnats era molt dur. Es feia per sorteig i el darrer cas va ser al 1948 on van acompanyar a la mort a dos germans condemnats a mort i va acompanyar a la mare en el mal i lamentable tràngol.

Abans de la Guerra Civil a Tarragona hi havia 6 confraries, després n’apareixeran 6 més.
A principis de 1900 hi havia 9 passos i actualment hi ha 20 passos que desfilen el Divendres Sant, aplegant a les 12 confraries.  També cada confraria té la seva pròpia processó i cadascuna amb el seu propi missatge.

Durant la Guerra Civil la confraria va perdre tota la documentació, menys cinc llibres que estava a casa del secretari. Això va passar a moltes confraries de Catalunya on també van desaparèixer tots els passos.

A la casa junt a l’Església, hi ha una inscripció de 1592, que és la data de quan es va reformar aquesta casa i pertanyia a la Congregació de la Sang.

El Sant Crist és la imatge titular, però també te el pas de la flagel·lació i el Crist dels penitents. També tenen els armats, que apareixen en 1758 com a primera vegada en documentació escrita.
Al 1858 el Bisbe de Tarragona estructura la processó, fa que desapareguin nens i nenes, les dones, personatges bíblics, cadenes... tots menys els armats.  


Però no va acabar aquí... la Guerra Civil va fer estralls i va cremar els passos de la Confraria.

Malgat aquests entrebanc i dolosos moments, la Reial Congregació va continua.

Actualment participa dels Sants oficis de la Setmana Santa, organitza la Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant, el Viacrucis de Diumenge a la tarda i el del Divendres Sant de matinada.

La Setmana Santa Tarragonina està considerada des del 1999 Festa tradicional d'interès nacional i va ser classificada l'any 2010 com element patrimonial d'interès nacional.

La Sang una entitat que celebrarà el goig de poder continuar amb la senda del missatge al carrer.


Més informació:

  • http://lasangtarragona.blogspot.com

Potser t'agraden aquestes entrades