El salesià Rafa Juncadella ens ha deixat als 87 anys.

Rafa Juncadella
Rafael Juncadella durant la seva estad a Mataró va impulsar nombroses activitats, va realizar un gran tasca educativa, social i política i un gran vida reliosa a Mataró. Tot això el va portar a ser nomenat Fill Adoptiu de Mataró.
 
 
Fill Adoptiu de la Ciutat, va realitzar una intensa activitat religiosa, educativa, social i política a la ciutat
 
Al setembre de l'any 1970 va arribar a Mataró, on va residir cinc anys i va desenvolupar una intensa activitat religiosa, educativa, social i política. Va fundar el Centre Juvenil Salesià amb la finalitat d’acollir els joves del barri de Cerdanyola. El Centre va arribar a tenir més de 250 afiliats que compartien activitats lúdiques, culturals, esportives i religioses. Entre aquestes, destacaven les activitats solidàries, com les visites als hospitals, residències i les ajudes als més necessitats.

Posteriorment va ampliar el seu radi d’acció a tota la ciutat de Mataró i l’any 1973 va organitzar la primera campanya de recollida de paper i ampolles de cava (Acció 73) amb la participació de més de 500 joves arribats de diferents punts de Catalunya. Els beneficis de la campanya es van destinar a la compra del Local Social del Poble, a Cerdanyola i, més concretament, al carrer de València on, a partir de llavors, es van fer totes les reunions de les comunitats de veïns i les entitats sindicals i polítiques del moment. És per aquest motiu que l’any 1974 va ser proposat com a “Mataroní de l’Any“.

També a Nicaragua

A Nicaragua, a la ciutat d’Estelí i en el barri marginal de Boris Vega, ha creat diferents projectes com la "Casa del Adolescente", un espai destinat a impartir cursets formatius per a joves del barri on es puguin reeducar amb tallers de construcció, electricitat i informàtica. Aquest projecte es va poder dur a terme gràcies al suport del Col•lectiu de Teatre EPMA de Mataró i les ajudes del Fons Català de Desenvolupament.

Fill Adoptiu de la ciutat
A proposta de set entitats de la ciutat, el passat mes de desembre el Ple municipal va acordar per unanimitat concedir la distinció de Fill Adoptiu de la ciutat a l’activista social com a reconeixement a la seva tasca en defensa i promoció de les persones més necessitades de la ciutat i en reconeixement també de l’impuls i la col·laboració de diferents projectes socials destinats a millorar la vida dels desafavorits.

 Les entitats que van sol·licitar que s’atorgués aquest reconeixement a Rafael Juncadella són el Col·lectiu de Teatre EPMA, l’Associació Cultural Murciana Virgen de las Maravillas, l’Associació Cultural Valors, l’Associació artística Els Dimarts al Llimoner, l’Associació de Veïns de Rocafonda-l’Esperança-Ciutat Jardí i la Penya l’Esplanada.

L’any 2003, l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona per la seva lluita a favor de les persones i entitats de Nou Barris i la seva cooperació internacional.