Bona diada de les maresdedéu trobades

Mare de Déu de Queralt
La devoció a la Mare de Déu, a Maria com a testimoni de fe, és extensa arreu.

El calendari litúrgic denota unes diades que recullen la importància que té l’advocació mariana per als catòlics.
Mare de Déu de Núria
Les festes més conegudes són la de la Candelera el 2 de febrer, l’Encarnació, el 25 de març, l’Assumpció el 15 d’agost o el 8 de desembre amb la Inmaculada Concepció.

Avui el dia 8 setembre compleixen 9 meses de la Concepció i es rememora la concepció i el naixement de Maria, la filla de Sant Joaquim i Santa Anna, dos vellets que no podien tenir cap fill.  Maria, qui després seria l’escollida per a ser la Mare de Déu.

Avui dia aquesta festa és molt concorreguda i important a tot el litoral occident del Mediterrani, sobretot a les terres valencianes, Catalunya i Andorra.
Aquesta diada ha passat amb el temps a anomenar-se popularment la festa de les Marededéus trobades.
 

Mare de Déu de Meritxell
I es diuen trobades perquè diu la tradició, la interpretació o les llegendes a partir del s.XV que durant l’ocupació sarraïna de part de Catalunya i València les talles romàniques hieràtiques de les Verges es van amagar per evitar fossin destruïdes, cremades o trencades. I van ser fidels, pastors, viatgers o inclús animals els que les van anar trobant.  De fet Després de l’ocupació sarraïna van proliferar aquestes Marededéu i es van estendre arreu. Sobretot les ermites i temples que s’havien d’erigir allà on havien estat trobades o molt a prop com a lloc de culte, peregrinació o resar i demanar la protecció de Maria.

De fet, va haver-hi tota una explosió de cultura, creença i vivències al voltant de Maria, sobretot entre els segles XII i XIII i es va anar estenent per tota la península i que ha arribat fins els nostres dies.
Si cerquem les festes locals o moltes festes tradicionals o majors de Catalunya moltes coincideixen amb la festa de la seva Marededéu, ja sigui a l’agost o avui 8 de setembre.

Fent-ne un breu repàs, hi ha les Marededéu de Guadalupe (Extremadura i Mèxic), de les Valls (Andorra), Covadonga (Galicia), Mare de Déu de la Serra (Montblanc), Mare de Déu del Tura (Olot), Mare de Déu del Mar, Mare de Déu del Pi, , Mare de Déu del Miracle, la Mare de Déu del Claustre (Solsona), Mare de Déu Queralt (prop de Berga), Montgarrí, de la Gleva, de la Cinta (Tortosa), Falgars, del Viver (Argentona), Mare de Déu de Meritxell (Andorra), de la Misericòrdia (Perpinyà, Vinarós, Canet, Zaortiga....), Mare de Déu de la Salut o de les Nues (Ribera d’Ondara), del Vilar, o les valencianes de l’Avellà, Ortiella, de la Balma, de la Salut, del Do, del Campanar o Vallivana ... i les molt conegudes a Catalunya Núria, , i també Montserrat tot i que la festivitat és el 27 d’abril. I com no, la tant estimada Mare de Déu d’Urgell coneguda com la Mare de Déu d’Andorra.
 Vídeo de l'arribada de la Mare de Déu de Queralt al 2016.

Potser t'agraden aquestes entrades