dijous, de maig 03, 2018

Bona diada de la Invenció de la Santa Creu.
Diferents creus de maig arreu de Catalunya i la península.

Aquest cap de setmana Figueres s'omplia de Santes Creus, Tossa de Mar celebra Flors de Maig i la festa de la Santa Creu, i molts pobles i ciutats de Catalunya engalanaven les creus de terme, o es preparaven per les festes de creus de maig de les properes setmanes.

Aquesta tradició recull un festa tradicional, centenària, i que a Catalunya era molt celebrava el dia 3 de maig. La Festa de la Invenció de la Santa Creu, que recorda com Santa Elena va descobrir la Santa Creu a Terra Santa cap el 326 després de Crist.

Una festa que es va fusionar amb d'altres dedicades a la natura, al tronc, a l'entrada de la primavera i que era molt viscuda arreu de tot el Mediterrani i Amèrica Llatina.

A Mataró era tot una festa com recorden alguns avis i àvies. Els menuts feien tabernacles, sortien al carrer, engalanaven la creu de Terme de la Rambla, demanaven el "dineret per les Santes Creus" i fins i tot hi havia concurs de poemes i de creus.

Amb el temps va entrar en decadència malgrat els intents del círcol catòlic després de la Guerra. Avui dia molts entitats estan recuperat aquesta bella i antiga tradició a molts municipis. En el cas de Mataró se celebrarà una processó infantil i una diada dedicada a les Creus de Maig el dia 13.