De les nostres tradicions, el Sant nom de Jesús, Manuel i Salvador

El dia 1 de gener se celebra l'onomàstica del Sant nom de Jesús,  que es referenciat per Isaies en tant que Emmanuel. Moltes confraries i germandats aprofiten per a commemorar aquesta diada.
També en aquest dia és el Sant dels Manuel, que és una versió occidental. Aquest nom en hebreu, Emmanuel,  significa Déu entre nosaltres, i es va posar molt de moda durant els segles XV i XVI després dels processos de conversió i de l'impuls de la Contra-Reforma. Es va posar com a costum que en cada família hi hagués una Manuel per a denotar que era una família cristiana. El nom amb els seus es va popularitzar tant que va tenir desenes de variacions tant en homes com en dones.
Bàsicament va ser a Andalusia con aquesta tradició va arrelar amb molta força però el nom es va estendre arreu del món també. A Catalunya el nom apareix en el diccionari en tant que Manuel  i Manel com un nom de tradició catalana i antic . També hi ha variacions com Maneló, Emmanuel, Mel... i més recentment altres noms d'altres tradicions com Imanol, Manolín, Manu, Maiel...
Tot i que a Catalunya hi ha altres Sants amb més tradició al ser festius, patrons, o popular ( Montserrat, Mercè, Dolors, Jordi, Joan, Josep, Anna, Simó, Maria.....). Encara algunes famílies aprofiten per el dia d'Any Nou celebrar aquest Sant.
Amb motiu d'aquesta diada a Mataró la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Nra. Sra. de la Esperanza organitza un petit acte des de fa temps recollint la tradició del Sud.

El nom de Manuel a Mataró:
  • Hi ha el gegant casat amb la filla de la família Robafaves en Maneló.
  • El segon Alcalde de la democracia actual de 1983 a 2004. També va haver-hi altres Manuel alcaldes com Manuel de Sisternes i Manuel Serra.
  • Popularment el Nazareno de Mataró també és conegut en tant que "el Manuel".
  • Manuel Cusachs i Xivillé, escultor mataroní, hereu de l'expressionisme i Creu de Sant Jordi.
  • Hi ha el premi de novela, Manuel de Pedrolo.
  • Hi ha tot tipus de comerços i establiment amb aquest nom: Manel Perruquers, carnisserires Alfonso i Manolita, Restaurant Can Manel....

Potser t'agraden aquestes entrades