Entrevista a Xavi Daroca amb motiu del Rocio 2017.


Avui parlem amb Xavi Daroca, Hermano Mayor de la Hdad. Rociera Divina Pastora de Mataró amb motiu del Rocío 2017.
Daroca és el cap visible i porta la vara de responsabilitat d’aquesta germandat rociera des del passat 22 de novembre, també és confrare, i aquets dies es preparen per als dies forts, dels molts que té el calendari festiu i litúrgic, d’una germandat Rociera.
Xavi, una gran presència viva avui a Catalunya de la devoció mariana del Rocío....
Present, activa i amb un gran llegat. De fet el format del Rocío que coneixement a l’actualitat es remunta ara fa 40 anys. Des d’aquell moment es van començar a organitzar romeries arreu essent una de les primerenques les que es feia al Maresme.
 
I amb el temps va anar conformant el model que coneixement avui dia. I amb aquest devenir de 4 dècades va néixer la nostra confraria. Una nissaga familiar de devots a la Blanca Paloma que vàrem copiar el models de germandats rocieras de la província de Huelva. I en podem trobar una gran amalgama d’entitats i confraries rocieres arreu de tot Catalunya i en el cas concret de Mataró existeixen dues. 
La nostra en concret fa 25 anys des de la nostra fundació, tot i com he exposat, hi havia moviment i organització prèvia fins que es va arribar a constituir.

I el Rocio avui es fa de forma conjunta....
I tant, com una gran família amb un gran missatge que és l’estima, l’amor i la convivència amb motiu d’aplegar-nos per celebrar i ressar a la Mare de Déu.
Tenim a més, la particularitat que ho fem en les dates assenyalades. És a dir, en el mateix moment que a Almonte les germandats festejant i celebren també ho fem a Catalunya. Fins on conec, crec que és la única coincidència que es dóna avui a Espanya. Per tant, tots aquelles persones que volen viure, conviure una romeria rociera o contemplar la Divina Pastora poden anar a Terrassa aquest cap de setmana i compartir amb tota la gran família rociera.  
I a Catalunya amb una accent diferent?
L’accent potser és el de menys. Amb els temps es van posant modes de cada lloc. Per exemple per posar algun detall al llarg del diferents actes marians aquí la gent es vesteix, per dir-ho així engalonats,  per a la importància de l’acte mentre que al Rocío la gent va de campera; o el fet que aquí el barret d’ala ample que només s’utilitza per al camí, aquí s’ha convertit en un tret identitari i present a totes les activitats.
Però més enllà d’això el missatge i la celebració és la mateixa. Celebrem l’arribada de l’esperit Sant amb nosaltres, Pentecoste i cercar aquest moment de poder parlar amb la Mare de Déu.
I la sortida serà demà des de Mataró?
En el nostre cas si i ho farem des de la Torre de Can Palauet. Una Torre on està la Casa Germandat i que és fruit d’una herència de segles ençà d’una torre i masia catalana, però que avui és punt de sortida i trobada també.
Cap allà a la una del migdia ens aplegarem gent de moltes entitats diverses per a fer un vi d’honor. Són moments de nervis. Tot està a punt, la gent es prepara... i el nostre consiliari mn. Ramón Roca posa la veu i ens encomana a María. També demà aprofitarem per a fer una imposició de medalles als nous membres de la germandat a l’inici del camí. Un moment important. I després del cant de la Salve... el camí.
Un camí fins a Montornés primer i després fins Terrassa?
Un camí d’anar a buscar a Maria i trobar-se amb els germans i germanes. Un camí curt però intens de 22 kilòmetres i que fem a l’estil ziga-zaga per tot el Maresme fins a entomar la muntanya de Cabrils. Allà a la finca de Mas Ferrer entre Montornés i Vilanova. Des d'allà on farem la parada,  tindrem el camí  capla nostra caseta.
Si tot va bé i Déu vol a les 8 del matí del dissabte estarem celebrant la Missa de l’Alba amb el nostre consiliari a la capella de Mas Ferrer.
Cada any més gent, i persones que només van a algun acte concret...
Si, aquesta percepció és compartida. Cada any ve més gent però que no formen part de confraries, germandats o són campistes. Són gent que els agradava viure un moment concret, un acte central, van per tradició perquè ho feien al seu poble.... o simplement gent devota que vol viure el Rosari o aquella munió de fidels aplegats amb aquest motiu. I també persones que volen viure el Rosari de l’Auroa, potser el més conegut i que comença a les dotze de la nit. Hi ha persones que van expressament a viure aquest moment.
I molta feina...
Sempre. Qualsevol confraria té feina cada dia, però en concret ara ens toca muntar la carreta, muntar la caseta, fer-ho tot... Perquè aquí ens ho hem tot nosaltres a diferència, per exemple a Almonte on hi ha les cases ja preparades i adaptades d’anys de feina.
I aquest any abans del camí, una estona per Mataró...
Si. Som una entitat de barri, de ciutat... i per a nosaltres també és important expressar públicament la nostra fe, el que fem i que el nostre SinPecado també pugui arribar a molts veïns i veïnes.
A més, aquest any quan sortim al volt de les 14:00 de la nostra Casa Germandat volem resar el Salve Madre amb una confraria de Passió agermanada, la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.  Penitència i alegria, gloria i devoció mariana que ens uneix. Allà volem fer una petita ofrena amb motiu del 30 aniversari d’aquesta Confraria amb la què també compartim molts moments i molts membres.
Xavi, i aquella persona que vulgui conèixer una mica més una Germandat Rociera o què és el Rocio...
Avui dia, com és normal a les xarxes  hi ha molta informació: el rocio.cat, el portal rociero de Catalunya, el diari raíces adaluzas molt seguit al Maresme...però com sempre dic què millor que anar directament a una Casa Germandat, preguntar i conèixer.
I a Mataró en tenim dues entitats Rocieres i qualsevol persona trobarà exactament el mateix missatge en ambdues i el mateix caliu familiar i amor per la Blanca Paloma. Animo a acostar-se i reviure com fem nosaltres.
Xavi, família rociera... Molt bona feina, molt bon camí.

Potser t'agraden aquestes entrades