Ara fa 30 anys dels Dolors a Mataró

Imatge de la primera sortida procesional.
Ara fa 30 anys, un 27 de març de 1987 es feu a capella de les Caputxines de Mataró la benedicció d'una nova imatge per a la ciutat de Mataró. Era una Dolorosa encarregada a Pedro Pérez, un escultor d'avançada edat (d.e.p.) per part d'en Jaume Castells, qui animat  i engrescat pel nou impuls per a la Setmana Santa mataronina, va etzibar i posar molts esforços, temps i fe per a que una antiga tradició fos viva, present i tingués continuïtat.

Imatge del recordatori
L'acte de benedicció va ser presidit per mossèn Julià Aloy (d.e.p.) i va comptar amb l'assistència de tota la Comissió de Setmana Santa, que no comptava ni amb uns mesos de vida i liderada per un grupet d'antics confrares,tossuts i amb ganes de tornar a recuperar l'antiga i bella tradició.

La Germandat formalment ja portava des de l'octubre composada però amb aquesta efemèride es va fer present i a les poques setmanes va fer la primera sortida procesional junt amb l'Oració a l'Hort, un grup d'armats a cavall, el Natzarè de la Sala Cabanyes i una Santa Teresa convertida en Soledat.

Començava el camí d'una nova etapa a la Setmana Santa mataronina, que es va trobar amb diverses dècades sense aturador.


La devoció antiga a la Mare de Déu dels Dolors , que era present des del 1693 a Mataró de la mà de la Venerable Congregació dels Dolors, es recuperava en forma de germandat i en Nostra Senyora a la ciutat.

Aquesta germandat va començar a créixer. Va incorporar una segona imatge titular, la de Jesús Captiu, i posteriorment una Mare de Déu del Carme i un Nen Jesús de Praga.  Es va estendre més enllà del Divendres Sant i avui dia la Processó al Peu de la Creu, l'acte Sagramental del Prendiment i la Processó del Prendiment també en formen part de la plural i diversa realitat confrare mataronina, essent actes concorreguts, de devoció  i de riquesa artística.

I com no, molt més enllà dels Dies Sant, i molt més enllà d'una confraria amb la feina i tasca dels germans i germanes d'aquesta confraria.

A continuar caminant.


Membres de la Comissió de Setmana Santa a l'acte de benedicció.