dissabte, de febrer 18, 2017

LLeida acollirà el 9è congrés de confraries de Setmana Santa

Directors i directora dels anteriors congressos catalans de confraries.

La candidatura presentada per José Manuel Gómez , director del Secretariat de confraries, i compta amb l'aval de l'Ajuntament de Lleida i la Diòcesi és acceptada per aclamació

La Setmana Santa a Lleida a l'actualitat


Amb els primers anys de la democràcies van anar desapareixent les entitats i confraries que organitzaven els actes processionals. Abans però hi havia hagut alguns canvis i quedaven vius la Congregació dels Dolors, la Congregació de la Puríssima, Santa Llorenç i la Sagrada Família.

És a partir dels anys vuitanta algunes persones vinculades a la Congregació dels Dolors recuperen alguns Misteris, com el del Sant Sopar, i diferents associacions culturals de la ciutat van començar a engrandir la processó del Diumenge de Rams i del Divendres Sant

Aquestes associacions eren de tipus cultural i durant els Dies Sants acompanyaven els Misteris. Val a dir per exemple que hi havia associacions com la de Jaume I que s'organitza per a treure la Pietat durant la processó o l'associació de veïns de la Plaça de l'Ereta. Poc a poc es van anar sumant les cases regionals com la Casa d'Aragó, la Centro Galego.... entre d'altres. 
I també es van sumar-ne d'altres moviments i cases regionals com la Casa de Andalusia... i poc a poc es va anar construint el model actual de la Setmana Santa de Lleida.

A principis del dos-mil agafa un impuls important i es recuperen processons de l'antigor importants amb nous accents i des d'una construcció molt plural i diversa.

Lleida al 2005 va constituir un Secretariat de Confraries que va tenir un important impuls però amb alguns alt i baixos. A partir del 2014 disposa d'un nou rumb i agafa una regularitat, legalitat en el registre d'entitats religioses del Ministeri de Justícia i amb el vist i plau de la Conferència Episcopal.

L'ajut entre confraries antigues i les nous, els pilars de les entitats culturals i les cases regionals han conformat que la Setmana Santa de Lleida avui sigui una realitat, disposi d'un programa extens i divers i fins i tot un Via Crucis que uneix a tots els confrares, confraresses i amics de la Setmana Santa.

Un dels altres reptes que assumeix ara el Secretariat de Confraries de Lleida és començar a treballar pel novè congrés català.