Processó i Festivitat de la Inmaculada Concepció de Mataró.


La Immaculada Concepció davant la Parròquia de Maria Auxiliadora de Mataró.

 Una mica d’història de la Inmaculada Concepció a Casa Nostra.

Moment de la sortida de Maria Auxiliadora.
La devoció a la Immaculada Concepció ve de llarg. De fet hi ha tot un revulsiu a aquesta presència en ple s.XVI a Espanya i posteriorment a tot el Mediterrani i a Amèrica Llatina.

Tot i que el reconeixement del Dogma no va venir fins el  s.XIX l’art barroc espanyol i català i totes les expressions artístiques cristianes posteriors en fan dolça menció i presència sempre.

Malgrat que sembli una devoció pròpia de la Contrarreforma a les Sagrades Escriptures tant al Càntic dels Càntics com en el propi Apocalipsi hom pot trobar diferents mencions, i que va servir per a que en l’art es recollissin símbols i una imatge d’una Maria jove, càlida, afectuosa i tendre. Una que com el seu Fill, Nostre Senyor. no van conèixer cap macula ni pecat.

Detall dels inicis de la Pocessó a Mataró.
El 8 de desembre és festa per als cristians d’arreu. Se celebra aquesta festivitat, que en el cas d’Espanya a més és festa perquè és Patrona recollint tots els episodis històrics i importants fets a l’empara de la protecció i salvació de Maria.

Des de sempre a Catalunya hi ha hagut una presència important de les imatges de la Inmaculada, allunyada de les de Murillo i d’altres autors, ja que ren més essencialistes, populars, alegres... i d’una gran expressió popular. Malgrat això hi havia d’algunes importants com la del mestre del barroc Antoni de Viladomat o d’altres de l’Amadeu i moltíssimes de petits artistes barcelonins que van fer a finals del segle passar nombroses capipotes per a cases i temples. La gran riquesa d’aquestes imatges va acabant desapareixent en la Guerra Civil, com va ser el cas de la bellíssima Imatge que hi havia a Santa Maria de Mataró obra de Domenech Talarn.
Inteior de la parroquia.

A Barcelona província als any 70 van suspendre’s, suprimir-se o desaparèixer gairebé en la seva totalitat tots els actes d’expressió pública de fe, sobretot les processons de Setmana Santa. Les processons de Glòria van resistir-hi una mica més per les festes patronals, festivitats locals o moviments parroquials,, tot i que també van acabant transformant-se o desapareixent.

En relació a les festivitats de la Inmaculada Concepció sempre ha estat present en totes les parròquies com a dia important d’alegria i celebració per a les comunitats cristianes. Les processons al carrer però han estat una altra cosa. Fins on se sap, en pocs llocs s’han mantingut i ha tingut preeminència la recuperació a Barcelona Ciutat l’any 2001 gràcies a l’impuls del Consell General de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi i també la de Mataró, com afany i desig de la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza des de l’any 1999.

Existeix altracop, en el món de les confraries vinculació estreta entre ambdues ciutats, no només per aquest fet sinó que també la imatge que es processiona a Mataró éshereva d’aquells temps de 1890 a Barcelona.

 La processó de Mataró.

La Processó pel carrer Gatasa.



Després de la familiar vigília mariana en honor a la Mare de Déu celebrada a la parròquia de Maria Auxiliadora el dia abans de la festivitat, el dia d’avui era motiu d’honor i glòria per a l’Eucaristia i posterior processó.

Nens atents a la processó a l'interior de la parròquia
Després de la Santa Missa presidida pel rector de la parròquia, mn. Jordi Espí i acompanyada del cor de la parròquia, s’ha iniciat el seguici processionals pels carrers del barri de Cerdanyola.

Aquest seguici era composat per membres de la germandat darrera la Creu de Guia, però també ha comptat amb la presència de les confraries de Glòria de Cerdanyola i de part de les germandats que composen la Comissió de Setmana Santa de Mataró, davant del pas de la Mare de Déu. .

La Imatge de la Immaculada, o - “Vírgen Chica” com també és coneguda popularment al barri de Cerdanyola- enguany era portat a l’estil jerezano, per dins però a dues esquenes i aprofitant per fer moviments en sintonia amb la música.  Un petit tro que va ser el mateix per la Creu de Maig i posteriorment per Sant Joan Bosco.


La Processó acompanyada en tot momento pel rector mn. Espí.
La Immaculada anava en blanc i blau, colors que amb el temps s’han associat a aquesta imatge, tot i que en nombrosos pobles i ciutats encara conserva algun element vermellós símbol de l’Església i de la que porta en el seu sinus al Fill de Déu que patirà el seu martiri i Passió abans d’ascendir al cel. I en les mans una rosa blanca, símbol de immaculada i no pecat.

Estendard A.M.
Un cos mixt de portants de la Germandat han estat els encarregats de processionar i fer present la Imatge pel barri mentre combinaven les messies i moviments amb els ritmes i són rodons i harmonitzats de l’AM Costaleros de Castellfedels que han estat els encarregats de fer l’acompanyament musical.

Un moment important ha estat la sortida de la parròquia on tothom esperava veure sortir la que simbolitza en vida a Maria i ha estat sota un conjunt d’aplaudiments una pluja de pètals bancs i la Marxa Reial de la qui es la Reina dels Cels.

La processó ha seguit fins la Casa Germandat on el rector mn. Espi i el Consiliari de la Comissió de Setmana Santa, mn. Àlex Marzo, han fet un breu parlament als i les assistents i on s’ha resat conjuntament a Maria.



Creu de guía i estendards.

La Processó ha finalitzat enguany davant l’Altar de la parròquia vers la Casa Germandat com en d’altres ocasions.
 
 

Mirant a la Inmaculada al carrer Maria Auxiliadora


Veieu aquí ( cliqueu) el reportatge fotogràfic de la Processó de la Inmaculada Concepció de Mataró.

També aquí les fotos i imatges a les xarxes socials.

Seguici procesional


Els nens i nenes a la Casa Germandat.

Mn. Àlex Marzo a la Casa Germandat.

A.M. Costaleros de Castelldefels
 
Esperant a la parroquia l'arribada.

Moments finals de la Processó.

Un dels components de l'AM. Costaleros de Castelldefels.

Potser t'agraden aquestes entrades