diumenge, de setembre 11, 2016

Els cartells de Setmana Santa de Mataró

 
En aquest apartat us oferim un llistat dels cartells de la Setmana Santa de Mataró, que s'han editat des de la Comissió, i que han estat els cartells anunciadors del programa d'actes, cultes i processons de cada anys.
Les confraries, Armats i Mataró també han editat cartells singulars per a cada acte i processó al llarg del temps. 


Els primers cartells

Aquest va ser el primer cartell de la primera processó que es va fer a Mataró oficialment després de la seva recuperació. Era un fisseny gràfic fer a mà i amb blanc i negre que es va fer córrer per la ciutat. 

La dècada de 1990

Aquesta dècada va ser la d'impuls de les confraries i germandats al voltant de la Comissió. Les germandats van anar assentant-se en les diferents parts de la ciutat i es va anar consolidant tot l'impuls de finals dels anys 80, es van obrir noves seus i la Setmana Santa de Mataró va anar agafant forma. 
Fins 1999 tots els cartells mantenien una de les imatges que es processionava. Es donava a conèixer un moment de la Passió de la Imatge titular d'una confraria.
Un dels acords de la Comissió va ser que cada any una imatge fos la cara de les processons de Mataró, acords que encara són vigents. En aquests cartells es troben any rere any les imatges, gairebé planes, i amb el mateix format.

1993

1994
1995
1996
1998
1999

 La dècada del 2000

 
 L'any 2000 a nivell de cartelleria es va triar una imatge de Crist Ressuscitat. Era l'any del jubileu i la cara va ser la del vitrall del Baptisteri de Santa Maria d'en Jordi Puiggalí.
Els anys posteriors van haver-hi canvis en la direcció de la Comissió de Setmana Santa, va ser l'època de l’inici del dibuix digital, les confraries consolidaven actes i també s'iniciava algun de nou.
 Dels cartells d'aquesta època destaquen els símbols dels Armats, el canvi que va suposar el cartell de 2003, les combinacions dels cartells dissenyats per Juan Casado (2003-2006), el canvi de cartell i format de 2008 d'Antonio Gómez Cantador , o els cartells de l'etapa actual a partir de 2009 de l'era digital, o el dibuix de 2010.
Destacen també d'aquesta dècada la creació de l'acte formal de presentació dels cartells de Setmana Santa de forma conjunta, en tant que cartells anunciadors.


2000
2001
2002
2003. Autor J.L. Casado
2004.
2005
2006. Autor J.L. Casado
2007
2008. Autor Antonio Gómez Cantador
2009
2010. Pintura de Francisco Javier Mena

Dècada actual.

 L'any 2011 va ser el cartell de la Setmana Santa el mateix que el Vè  Congrés Català de Confraries i Congregacions que es va fer a Mataró, i que acollia el missatge "Sortim en Processó", i "Setmana Santa Pas a Pa". A partir del 2013 la composició digital, el fons de cel, la ciutat van ser uns  omponents importants. Els de 2013 i 2014 van ser de Jordi Merino i 2015 de Francisco Zorrilla. A partir d'aquest anys es juga també amb un nou format per als programes de Setmana Santa i es van adaptar a cartells amb simbolisme, frases de l'Evangeli i missatges en el mateix.
El darrer cartell, el de 2016 va ser una continuació, però amb missatge  en segon pla i la primera cara que es veu el Divendres Sant.
2011. Foto Santi Flores.
2012. Muntatge Salvador Domínguez
2013. Muntatge Jordi Merino
2014. Muntatge Jordi Merino
2015. Muntatge de Paco Zorrilla.
2016. Fotomuntatge Jordi Cervantes
 


2018. Pintura de Juan Manuel Ayala.
2017. Autora Mònica Torralba
2019. Autora Montse Estrems
2020. Idea Joaquim Fernández.
2021. Disseny de Mónica Torralba.

El 2020 el cartell es va presentar però es va viure una Setmana Santa en confinament. 
Per a l'any 2021 es va pensar en la dissenyadora  Mònica Torralba. Va rebre l'encàrrec de plasmar les sensacions d'aquest any i donar un missatge per a continuar viva amb la flama de l'esperança, ja que es volia continuar amb la vivència de la Setmana Santa, però diferent. 

El cartell recull la Basílica de Santa Maria des d'on surt llum en moments com el que s'ha viscut. 
 
A la porta una família confrare que enguany no sortirà als carrers però viurà la Setmana Santa en germanor, unitat i a l'interior dels temples i recintes. 

De la família la seva ombra projecta persones i imatges característiques de la Setmana Santa com són un noi armat, una dona portant i un natzaré amb capirot i entremig d'ells la Creu de Guia .Més informació:


Cartell anunciador de la Setmana Santa 2020 de Mataró.


 
 
El cartell de la Setmana 2020 ja s'ha presentat. Va ser el proppassat dia 7 de març al Monestir de l'Assumpció, conegut popularment com el Convent de les germanes Caputxines de Mataró.
 Aquest any el Misteri que es recull és del primer pas procesional de la Setmana Santa mataronina, després dels Armats, que és Patrimoni Cultural de la Ciutat.
 El Cartell recull la sortida del Misteri de l'Oració del Senyor a l'Hort des de la Basílica Mil·lenària de Santa Maria a mans dels seus portants.
 En un primer pla hi ha el Calze, que és un tret característic de la Confraria i d'aquest moment, i al fons les oliveres.
 A continuació, reproduïm el parlament de presentació que va fer en Joaquim López Vila, vice-president de la Confraria de l'Oració del Senyor a l'Hort.
----------------------------
 Aquest any hem sigut els responsables de la realització del cartell que ens avisa i ens anuncia que estem en quaresma i que la Setmana Santa esta molt a la vorà., en aquest Convent gràcies a la generositat de les monges caputxines, on la confraria té uns forts vincles amb la família franciscana.