Després de l'acta d'inauguració institucional de la Capella dels Dolors el passat dimecres, ahir diumenge va ser el torn per a l'acte de redescoberta i l'acte religiós a la Capella dels Dolors. En Xavier Alarcón i l'Héctor López, membres de la Venerable Congregació dels Dolors i del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró van oferir una xerrada sobre el context de construcció de la Capella dels Dolors de Mataró i la seva historia fins els nostres dies. La Ruth Garcia, historiadora de l'art, va explicar el Conjunt dels Dolors, el perquè de la seva importància i què pot observar el visitant avui dia en aquest espai de culte i aquesta joia del barroc català.
Detall dels frescos. |
La xerrada de Xavier Alarcón va destacar els inicis i el context històric de la capella, des de l'arribada a Mataró el 1685 de mn. Pau LLorens que va instaurà la festivitat de la Mare de Déu dels Dolors el divendres abans de Rams, o la Fundació de la Venerable congregació dels Dolors el 1693 en un context de gran creixement dels servents de Maria a Catalunya amb l'impuls de la Casa d'Àustria.
Detall de l'arquitectura simulada, com si continués la capella. |
Per la seva part Héctor López va posar l'accent en la hipòtesi dels encàrrecs que va rebre Antoni Viladomat i el seu taller de 1726-1930 per a realitzar les grans teles del retaule i les parets, així com el disseny de fusteria i pintura mural de la Capella, després de la mort de Joan Gallart, el primer pintor, en la guerra de Successió.
Moment de la xerrada |
Héctor López i Xavier Alarcón durant la xerrada |
En la part final de la intervenció ambdós van remarcar que la Capella ha arribat als nostres dies, gràcies a Déu, sobrevivint a dos processos d'amortizació i una Guerra Civil, que va destrossat gairebé tot el patrimoni de Santa Maria. Per la seva part, na Ruth Garcia va fer una exposició del que es pot trobar a la Capella. Explicant la part dedicada al Via Crucis de la Capella i la part més privada de la sala de Juntes dedicada a l'Ascensió de Maria. També va explicar les pintures de les voltes que simulen una arquitectura simulada que s'obre al cel, així com la bellesa d'algunes angelets i de les icones que apareixen.
Part central dels frescos d'arquitectura simulada de la capella, amb la Santa Faç |
Moment de la xerrada |
Detall d'una de les pintures d'Antoni Viladomat. |
El cor amb els set punyals, dels set Dolors de Maria. |
Un dels canalobres dissenyats i instal·lats per Puig i Cadafalch |
Rut Garcia, Héctor López i Xavier Alarcón durant la presentación. |