Redescobrint la Capella dels Dolors

 
Després de l'acta d'inauguració institucional de la Capella dels Dolors el passat dimecres, ahir diumenge va ser el torn per a l'acte de redescoberta i l'acte religiós a la Capella dels Dolors.  En Xavier Alarcón i l'Héctor López, membres de la Venerable Congregació dels Dolors i del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró van oferir una xerrada sobre el context de construcció de la Capella dels Dolors de Mataró i la seva historia fins els nostres dies. La Ruth Garcia, historiadora de l'art, va explicar el Conjunt dels Dolors, el perquè de la seva importància i què pot observar el visitant avui dia en aquest espai de culte i aquesta joia del barroc català.

Detall dels frescos.
La xerrada de Xavier Alarcón va destacar els inicis i el context històric de la capella, des de l'arribada a Mataró el 1685 de mn. Pau LLorens que va instaurà la festivitat de la Mare de Déu dels Dolors el divendres abans de Rams, o la Fundació de la Venerable congregació dels Dolors el 1693 en un context de gran creixement dels servents de Maria a Catalunya amb l'impuls de la Casa d'Àustria. 
Detall de l'arquitectura simulada, com si continués la capella.
Per la seva part Héctor López va posar l'accent en la hipòtesi dels encàrrecs que va rebre Antoni Viladomat i el seu taller  de 1726-1930 per a realitzar les grans teles del retaule i les parets, així com el disseny de fusteria i pintura mural de la Capella, després de la mort de Joan Gallart, el primer pintor, en la guerra de Successió.
 
Moment de la xerrada
Héctor López i Xavier Alarcón durant la xerrada
En la part final de la intervenció ambdós van remarcar que la Capella ha arribat als nostres dies, gràcies a Déu, sobrevivint a dos processos d'amortizació i una Guerra Civil, que va destrossat gairebé tot el patrimoni de Santa Maria. Per la seva part, na Ruth Garcia va fer una exposició del que es pot trobar a la Capella. Explicant la part dedicada al Via Crucis de la Capella i la part més privada de la sala de Juntes dedicada a l'Ascensió de Maria. També va explicar les pintures de les voltes que simulen una arquitectura simulada que s'obre al cel, així com la bellesa d'algunes angelets i de les icones que apareixen.



Part central dels frescos d'arquitectura simulada de la capella, amb la Santa Faç

Moment de la xerrada

Detall d'una de les pintures d'Antoni Viladomat.

El cor amb els set punyals, dels set Dolors de Maria.

Un dels canalobres dissenyats i instal·lats per Puig i Cadafalch

Rut Garcia, Héctor López i Xavier Alarcón durant la presentación.
Veieu altres imatges de l'acte.

Potser t'agraden aquestes entrades