Mataró tindrà una processó de Creu de Maig

La Santa Creu a Catalunya.

La festa de la Creu de Maig, o les Creus de Maig, són una festivitat mediterrània antiga que fa segles s'organitzava arreu. També amb els segles es va anar estenent a tota Amèrica Llatina. 

A Catalunya es van anar mantenint algunes festes dedicades a l'arbre de maig, que són d'origen celta. Però amb la cristiandat va anar coexistint amb una festa que es va anomenar de la Creu de Maig en relació a la tradició de Santa Helena i la seva descoberta de la Santa Creu. 

A Catalunya al voltant d'aquesta festivitat van anar evolucionant les benediccions de pobles i ciutats, com la que encara es manté a Barcelona, monuments a la Santa Creu davant edificis i cases, tabernacles fets per infants i inclús festivitats dels mes petits.

A principis del s. XX aquesta tradició va anar desapareixent i es va mantenir només en alguns llocs concrets. 

Va ser cap a finals del s.XX que en algun municipi de Catalunya es va recuperar el monument a la Santa Creu i la festa que l'envolta, recuperant les tradicions de la Cruces de Mayo característiques del LLevant i el camp andalús. 

La Santa Creu a Mataró.

En el cas de Mataró, el pare del costumari català Joan Amades, subscrivia que els tabernacles en la festa de la Santa Creu eren una costum molt arrelada a la ciutat. Probablement ja era present al s.XVI en plena època de la Contrarreforma.  Segons s'ha explicat a part dels tabernacles fets pels més menuts que posaven sobre plataforma i portaven com si fos un pas, els carrers de la ciutat lluïen creus guarnides donant una gran presència pública a la festa de la Invenció de la Santa Creu.
Festa de la Santa Creu de 1910. Font: MASMA col. F.de P. Enrich i Regàs


A principis del s.XX era una gran expressió pública, i tal i com relaten alguns diaris de 1909-1911 algunes persones es mofaven i tiraven pedres als infants quan passaven amb les seves Santes Creus. 

Aquesta bella tradició pública va desaparèixer a Mataró als anys trenta, havent-hi algun intent de recuperació per part del Círcol Catòlic, però no va prosperar molt en el temps.

A l'any 2010 la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza recuperà el monument a la Santa Creu el mes de maig, que presidia l'entrada a la Casa Hermandad en un petit altar. Aquest any 2016, juntament amb la parròquia de Maria Auxiliadora, proposa un grau més de recuperació d'aquesta tradició, i proposa una processó infantil de la Santa Creu, amb certa influència de les processons infantils de las Cruces de Mayo. 

Potser t'agraden aquestes entrades