Jesús concedeix a Sant Francesc la indulgència de la Prociúncula, d'Antoni Viladomant. Font: MNAC. |
No fa molt Mataró va poder visualitzar la importància del passat barroc de la ciutat amb motiu del tricentenari i l'obra del pintor català Antoni Viladomat.
Mataró va posar de relleu que la capella dels Dolors es mantenia encara viva, i havia pogut superar episodis convulsos de la història catalana i espanyola on tant de patrimoni religiós va acabar oblidant-se en el temps.
En aquells dies també es van poder veure al museu algunes obres i durant els mesos posteriors hem pogut conèixer notícies de conservació, com les d'intervenció i manteniment de la Capella dels Dolors, que del ben cert ens oferirà alguna sorpresa en la rehabilitació.
El Sopar de Sant Francesc d'Antoni Vilamodat. Aquest quadre era un dels que decorava el clàustre Major . Font: MNAC |
Doncs aquesta setmana la premsa gratuïta informa que Mataró vol demanar al Museu Nacional d'Art de Catalunya la serie d'Antoni Viladomat dedicada a Sant Francesc. Si aquest projecte prospera, Mataró uniria dues de les joies del barroc català, les pintures que resten del Convent de Sant Francesc de Barcelona o convent dels Framenors i la Capella dels Dolors.
El Convent de Sant Francesc, avui dia desaparegut, va ser el principal convent franciscà a Barcelona i era tocar de la façana marítima de la ciutat. Va estar en funcionament des del 1240 al 1835, quan va ser desamortizat i posteriorment enderrocat per ubanitzar-hi.
Segons diu la tradició Sant Francesc es va hospedar a Barcelona quan anà cap el Camí de Santiago molt aprop d'aquest convent i amb el temps el convent es convertí en lloc predilecte d'enterrament de la noblesa barcelonina i de la família reial.
Conservava joies del gòtic i unes 20 obres que presidien el claustre Major realitzades per Antoni Viladomant. Avui dia aquestes pintures són al MNAC.