Entrevista d'avui, Santiago Pérez Claramunt, brodador


Santiago Pérez en un acte de presentació a Maria Auxiliadora de Mataró. 
La família Pérez Claramunt al seu taller de Barcelona. Font: D'Marc.
Avui tenim l’ocasió de parlar amb Santiago Pérez Claramunt, brodador de Brodats Artístics Barcelona.
En Santiago, forma part d’una empresa familiar iniciada l’any 1977, que en els darrers anys ha realitzat nombrosos brodats i confecció d’ensers per a confraries i germandats. És conegut per ser un del pioners d’aplicar les noves tecnologies als brodats confrares tant en el disseny com en la realització, i la seva combinació amb les tècniques manuals per cercar una depuració tècnica per donar més volum i bellesa a les peces.
Durant aquests dies, la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza de Mataró ha procedit a la benedicció de la Saya de la Señora de la Esperanza, un projecte que portaven tres anys treballant-hi.
Saya Ntra. Sra, de la Esperanza
... i aleshores es va poder realitzar. El projecte feia temps que es parlava i la mateixa Hermandad anava donant voltes, però com sempre, és bo el ritme el marqui la pròpia gent per a que es vagi madurant i millorant les idees i missatge que es vulgui donar.  Però sempre hi ha una data que de cop de volta s’activa tot.

I avui, tenim l’oportunitat de veure un treball en una Saya...

...de fet no l’ha vist ningú encara, aquí està lo sorpresa. Però diré que és una Saya en blanc de color marfil treballada amb fils daurats i diferents tonalitats. Té en la seva construcció una tècnica similar a la que fa qualsevol mestre andalús brodador de l’antigor, però amb la diferència que es broda i mima a part i després es posa sobre la peça i el seu dibuix Després es dóna gust amb les lluentons , les pedres.. la de l’Esperança està carregada de perletes que donen un to i reflex lleu de verd, el verd característic de l’Esperança. I això en un escenari de motius florals amb roleos.

Els confrares tenim la mania de recarregar les peces, apostar pel neobarroc i el plateresc també en les teles, però en aquesta ocasió, creiem, es demanava senzillesa ... com es treballa això.

En un primer moment la demanda del disseny és que fos simple, poc voluminosa i amb la idea que menys és més. Però com se sap, el món confrare el que vol en brodats és més amb gust, és a dir recarregar-ho. Però com he dit això es treball i poc a poc es veu com el dibuix final va en aquesta direcció.
I a nosaltres, especialment el que ens agrada a més, es venir als dies de presentació, de benedicció i participar de la confraria en aquests dies especials per a ells i ells.


Santiago moltes gràcies i per molta anys. 

Més informació sobre brodats Santiago Pérez.

Potser t'agraden aquestes entrades