Mare de Déu del Carme a Mataró caient la nit 2014. |
La festivitat a la Mare de Déu del Carme està estesa arreu del mediterrani i Amèrica Llatina. A Catalunya aquesta tradició de celebrar aquesta festivitat va començar al s. XVIII per part dels marines catalans arran d'una llegenda que explicava com un escapulari carmelità va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d'un fort huracà.
Segons diu la tradició, l'almirall mallorquí Antoni Barceló va impulsat aquesta festivitat i poc a poc es va anar estenent i popularitzar l'advocació a l'Estrella del Mar, l'Stella Maris, la Mare de Déu del Carme.
Al llarg del litoral català en ports pesquers, mercantils i militars es va començar a fer processions el 19 de juliol per a demanar protecció a Maria davant els nombrosos perills de la mar. Amb el temps algunes localitats van convertir aquesta festa en grans actes processionals i d'expressió pública de la fe. Bàsicament són celebracions que s'inicien amb una Eucaristia i es porta en processó la imatge del Carme fins a un vaixell on va arropat per d'altres emulant un seguici processional dins del mar.
Aquest culte a la Mare de Déu del mont Carmel està vinculat a l'ordre religiós dels carmelitans, ordre que va tenir el seu orígen a Terra Santa al s. XII, i van fundar una església en el mont Carmel ( nord d'Israel actual).
Al Maresme encara es manté la Festa del Carme a la vila de Vilassar de Mar, Caldes d'Estach i Arenys de Mar. I també a Mataró que es va recuperar fa dues dècades. Arreu de Catalunya, tal i com en facilita l'espai festes.org i catalunyareligio.cat hi ha també d'altres processons i festivitats importants com són la Tarragona, Sant Carles de la Ràpita, Tortosa, Cambrils a l'Estartit, a Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués, Empuria Brava, Castelló d'Empúries, així com a Barcelona, Calafell i Sitges.
En relació a Mataró, aquesta celebració és impulsada des de la Confraria de Jesús Captiu i Notra. Sra, dels Dolors, que inicia amb una eucaristia a l'ermita de Sant Simó, portant en processó la imatge del Carme fins a la platja de Sant Simó on es embarcada fins el Port de Mataró. Des d'allà inicia una processó a peu fins a tornar a l'ermita.