Els Armats desfilants a la Processó del Prendiment 2011 |
Ara tot just fa 10 anys, les desfilades dels Armats de Mataró van ser declarades Patrimoni Cultural de la ciutat de Mataró.
Acte de commemoració a la Sala de Plens de l'Ajuntament. |
Líctors a la Processó General 2011 |
La primera referència documentada de l'existència d'Armats a Mataró és de 1705. Al llarg d'aquests tres segles han tinguts múltiples reorganitzacions. Ja des del principi se'ls va anomemar "Armats" perquè portaven una llança i una destral que van utilitzar durant el segle XVI i XVII, i que van ser encarregats inicialment per la Confraria de la Minerva.També en algun moment van ser anomenats "caps de ferro".
Segons indica l'historiador Xavier Alarcón al llibre Tingueu Memòria i Record, al s.XIX els Armats van anar agafant protagonisme pel recolzament de la gent que sentia curiositats per ells, i arran d 'això els seus balls i coreografies d'aleshores es van tornar més complicades. Els Armats anaven al principi de la processó, però també la concloïen acompanyat al sant Sepulcle des de l'any 1825.
En tant que anècdotes que recull el llibre, durant aquests anys les processons eren molt lentes perquè els balls dels Armats eren molt llargues, fins i tot i hi ha referència documental a que en algun moment els balls van degenerar en un espectacle, o fins i tot el fet que la Junta d'Obra de Mataró va advertir a la Confraria de la Minerva perquè els cops dels Armats no fossin tant forts perquè malmetien el paviment urbà. Indistintament d'aquestes anècdotes històriques o la despossessió de la vestimenta durnat la desamortització de 1845, la popularitat dels Armats anava creixent "sobretot entre el públic infantil, que quedaven meravellats per la seva exòtica vestimenta, i per la seriositat i duresa amb què picaven el terra amb les llances i marcaven el ritme amb els tambors".
Molts anys després, després d'un període de silenci, l'any 1981 els Armats van ser convidat a participar a la Processó del Divendres Sant de Sant Andreu de LLavaneres.
En aquest moment es van reestructura altracop les formacions i les desfilades varen convertir-se en dignes en aquesta processó. L'any següent van iniciar "La Passió Jesús el Crist" que encara es representa actualment. L'any 1986 van ser rebuts pel Sant Pare Joan Pau II que els qualificà en tant que "Soldats de Pau". L'any 1987 s'adheriren a les processons de Mataró. El 7 de març de 2001, ara fa 10 anys, es van reconèixer les desfilades dels Armats com a patrimoni cultural de Mataró.
L'acte de commemoració es va fer a la sala de plens de l'Ajuntament de Mataró el proppassat dissabte on l'actual president en Jordi LLinàs va fer un breu repàs dels Armats de Mataró i va anima a continuar treballant-hi. Acte seguit es va procedir a visionar un vídeo de la història més recent dels Armats. Amb posterioritat el periodita i historiador local, en Manual Cusachs va fer unes referències històriques del Armats. L'acte va cloure amb la intervención de l'Alcalde Joan Mora en una sala de plens amb la presència de regidors, membres dels Armats i d'altres confraries i germandants de la ciutat de Mataró
Acte de commemoració.
Jordi LLinàs i Joan Mora. |