La Comissió de Setmana Santa de Mataró fa 25 anys

XXVè Aniversari

La tradició i la història de les processons de Setmana Santa a la ciutat de Mataró son molt antigues.
De fet en el llibre editat amb motiu del Vè Congrés Català de Congregacions, Confraries i Germandats de Setmana Santa i escrit per en Xavier Alarcón, "Tingueu memòria i record" ens subscriu que:

"La Setmana Santa, és a dir, el record i la memòria de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist, és tan antiga com ho és el Cristinaisme; per tant, la història de la Setmana Santa a Mataró comença quan el Cristianisme arriba a la nostra Ciutat."

Existeix un problema de documentació de la trajectòria durant l'Edat Antiga, Medieval i part de la Moderna, tot i això hi ha constància  de la Processó de Dijous Sant a 1581 a l'interior de l'església per acompanyar el Santíssim Sagrament i al 1605 es fundà a Mataró la Confraria de la Puríssima Sang.

La tradició de la Setmana Santa va continuar a la par de la història de la mateixa ciutat, però es vol destacar l'antigor d'aquesta i que es va deixar de celebrar a l'any 1969.

El 28 de març de 1986 es contituí formalment la Comissió de Setmana Santa després de diversos anys de treball, preparacions i diversos conflictes, com un grup molt reduït; però "no deixa de ser curiós que un grup tant petit fos capaç d'endegar un fenomen tan gran". Entre aquestes persones hi havia Àngel Rubio - que fou el primer president -, Anna Maria Cuní, Josep Ixart, Vicenç Cornelà, Ventura Blanch, Miquel Banchs, Lluís Gallemí, Joan Itxart, Salvador Domínguez... als que també es van afegir persones com en Jaume Castells, Juan Rambla, Manel Riera... i posteriorment Antonio Merino, Pilar Sánchez o Balbina del Corral.

Posar noms sempre dóna peu a deixar-ne moltes persones, i aquest és el cas, de totes les persones que ha passat per aquests 25 anys d'història de la Comissió de Setmana Santa de Mataró; però era de justícia recordar i rememorar als recuperadors de les processons de la nostra ciutat., així com els diversos consiliaris que han format part.

Des dels membres actuals que composen la Comissió, dediquem aquest petit espai al record i la memòria de tots els confrares de la nostra ciutat i als nostres consiliaris en el dia de commemoració del XXVè Aniversari. I al mateix temps animen a tots els confrares, armats i preveres a continuar celebrant la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús molts anys més.

Tinguem tots molt bona Setmana Santa 2011.-

Potser t'agraden aquestes entrades