Entrevista a Jesús Moya, membre de la Comissió de Setmana Santa de Mataró.
La Setmana Santa a Mataró és una de les més participatives de Catalunya. A què es deu aquest fenomen?
Des de la recuperació de les noves processons és molta la gent i les entitats que s’impliquen durant mesos en la preparació de les activitats de Setmana Santa a la nostra ciutat. Algunes d’aquestes entitats durant tot l’any participen de la vida associativa plural de la ciutat. Aquesta implicació, el fet que hi hagi gent diversa, el ventall d’activitats i que faci tants anys que es facin processons és una de les principals causes.
Què fa diferent el model de processó de Mataró a d’altres indrets?
El model de processó de Mataró es caracteritza per la celebració d’una Processó General on participen totes les confraries, germandats i armats de la ciutat, essent aquest l’acte més participat i nombrós. També per ser un model on s’integren elements i simbolismes tradicionals catalans amb els d’altres zones i, per la singularitat i importància de les activitats i processons que es fan.
Amb els anys s’han anat incorporant elements i símbols provinents d’arreu, com s’integren per definir un model propi?
Ha sigut un model que s’ha anat construint els darrers vint anys. Al ser gent de diversos orígens, cadascú ha aportat la seva forma d’entendre i viure la Setmana Santa i una processó. Per això podem trobar vestiments clàssiques de principis de segle de Mataró amb altres colors típics d’altres zones, o passos més modestos acompanyats per altres amb una clara influència ornamental barroca, i fins i tot, des del clàssic silenci a la música de les bandes de cornetes i tambors, o la forma de portar els passos.
Quines novetats destaquen en la Setmana Santa d’enguany.?
Mantenir l’alt grau de participació i el gran nombre d’activitats i processos és una gran exigència per a la gent de les confraries i germandats. S’ha crescut molt els darrers anys, per això, entenem que les novetats han de ser ara més poc a poc. L’important és mantenir aquest ritme, i com a novetat d’enguany, es pot relacionar un encontre de música confrare en directe, organitzada per les bandes de cornetes i tambors de Mataró.
Cada cop ens visita més gent de fora atreta per la Setmana Santa. Què és necessari per potenciar l’atractiu turístic de la Setmana Santa sense perdre el sentit religiós?
Mai ens havíem preocupat d’explicar la Setmana Santa de Mataró que des de sempre estava organitzada molt per a la gent de la ciutat. Ens va sorprendre molt que malgrat això érem coneguts a ciutats confrares tan importants com Tarragona i Sevilla. Cada cop més ha vingut gent d’altres municipis i llocs expressament a participar-hi i a visitar-la. Les processons són activitats religioses, però també són un fet cultural actual, i això atrau a gent interessada en coneix-les, La divulgació és important i el donar a explicar que són i que fan les entitats de Setmana Santa de la ciutat de Mataró.
PERFIL JESÚS MOYA.
En Jesús Moya, veí de 34 anys de Mataró, és un dels responsables de la Comissió de Setmana Santa. Amb quinze anys es va decidir a portar la Mare de Déu dels Dolors de Mataró i mica en mica es va anar incorporant en un grup de col·laboradors de la Confraria de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors. Des de l’any 1998 ha anat format part de la Junta d’aquesta l’entitat i a l’any 2002 es un dels coordinadors de les diferents activitats i processons que es fan a la nostra ciutat, arrel de la seva responsabilitat a la Comissió de Setmana Santa de Mataró. En Jesús Moya també participa com a voluntari d’altres accions a favor de la pau i de la solidaritat a la nostra ciutat.