Jose Sánchez pregoner de la Setmana Santa 2022

José Sánchez, pregoner 2022

 Aquest any la Setmana Santa de Mataró tindrà un accent molt local. Un moment per viure, convuire i reviure moments importants, però també uns moment per posar en valor la riquesa cultural i les persones de la ciutat. 


Per aquest motiu, la Comissió de Setmana Santa ha encarregat les imatges del butlletí a un fotògraf local, així com l'obra del cartell o el mateix pregó de Setmana Santa. S'anirà anunciant al llarg dels propers dies. 


En aquesta ocasió, el pregoner a ja s'ha fet públic. El proppassat divendres es va presentar la proposta de José Sánchez per a proclamar i anunciar la Setmana Santa 2022.


Jose Sánchez (1987) és fill de Mataró i és conegut pel seu activisme cultural a la ciutat en el món del teatre i la cultura popular. 


Sánchez també és confrare des de petit: amb 7 anys ja sortia a les processons mataronines acompanyant a Ntro. P. Jesús Nazareno i durant la infantesa va pertànyer a les bandes de cornetes i tambors. 


Amb posterioritat es va vincular a la devoció a la Soledat i per això va entrar a formar part de la Hermandad Ntra. Sra, de la Soledad. Aquesta Hermandad és una entitat on només poden processionar les dones, però José Sánchez és un actiu notable representant sempre a l'entitat i essent responsable en els seus actes processionals. 


Des de fa uns anys, també és membre de la Comissió de Setmana Santa. 


Els proper dies s'anunciarà la data del pregó, així com d'altres actes, que seran durant la Quaresma.  

  

José Sánchez amb Didac Padilla, pregoner 2021



 Breu història del pregó a Mataró 

Remigi Herrero a la plaça 11 de Setembre, 2006.


Fins on se sap, el pregó de Setmana Santa va ser instaurat per la Hermandad de Ntro. P. Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza el 1993, en el darrer any del mandat corporatiu del Hermano Mayor D. Rafael Acedo.

Josep Jubany, 2011
Es va voler  recuperar un element de pregonar la Setmana Santa, un acte amb molta transcendència i herència en d'altres municipis de la península, sobretot al Sud i es va escollir la Matinal de Saetas com escenari, durant el Diumenge de Rams.

Segons comenten les persones que aleshores estaven en aquesta Hermandad per un costat es volia que servís per anunciar que la Setmana Gran ja era aquí, per un altra es volia que fos un espai de motivació i formació d'aquells que s'apropaven a les confraries, ja que el nivell de formació no era molt alt, com reconeixien. Per alta, també era recordar als més joves i que no havien viscut una Setmana Santa de la importància que era per als seus pares i mares, i per aquells que aquells recordaven de la seva infància i adolescència als seus pobles d'origen del camp andalús, murcià i extremeny.

Jordi Merino,  Parc de Cerdanyola 2013

El pregó de Setmana Santa es va estendre a finals dels anys trenta i quaranta a Andalusia, tot i que hi ha referències de xerrades amb antelació, però va ser per exemple a Sevilla al 1939 on es va realitzat amb aquest títol. Poc després va seguir Córdoba i poc a poc es va estendre aquest acte amb regularitat, importància... Per exemple hi ha constància ja de solemnes pregons al 1958 a la ciutat catalana de Reus,  moltes grans ciutats confrares als anys setanta va comptaven amb aquest pregó, per exemple Saragossa va començar a organitzar-ho el 1973.

A Catalunya trobem grans proclames en tant que pregons a ciutats com Tarragona, Barcelona, el Prat de Llobregat, Castelldefels, Girona des de fa anys. Més recent ha estat a ciutats com LLeida, introduït per la Congregació de Nostra Senyora dels Dolors l'any 2005,  Malgrat de Mar endegat el 2010  amb Jesús Moya com a pregoner, o Valls, que serà seu del congrés de confraries i germandats el 2017, i el que va iniciar l'any 2014.

Javier Lechuga, Parròquia de Maria Auxiliadora 2014
En el cas de Mataró, es podria afirmar que el primer pregó anunciat com a tal va ser aquell any de 1993.  Abans però,  hi havia hagut alguns texts que s'havien llegit en la Matinal de Saetas, com per exemple els llegits per José Gámez a partir dels anys 1988- 1989, però no eren pregons, sinó texts que introduïen a la Setmana Gran abans de la Matinal de Saetas.

El primer pregoner  va ser en Manuel  Yera (d.e.p.) qui va passar els últims mesos de la seva vida a la ciutat mataronina. Yera era un poeta del camp andalús nascut a Lora del Río i apassionat de la Setmana Santa. Va prendre contacte amb Mataró per una amistat personal i en va fer el primer pregó amb una gran càrrega emotiva i passional l'any 1993 al Parc de Cerdanyola.


Resultado de imagen de angel rubio prego setmana santa mataró
Ángel Rubio, Parroquia María Auxiliadora 2017

A continuació us detallem el llistat dels darrers pregoners/res des de l'any 2000.

-        1999 Pep Andreu, periodista
-          2000: Salvador Domínguez, president Comissió Setmana Santa
-          2002: Miguel Terrino Vargas, president  FECAC
-          2003: Rafael Ángel Acedo Alberto, antic Hermano Mayor Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.
-          2004: Pilar Sánchez, Hermana Mayor Cofradía Nuestra Señora de la Soledad.
-          2005:  Joan Pera i Paco Moran, actors
-          2006: Remigi Herrero, Regidor Cultura de Mataró.
-          2007: Ramón Bassas, Regidor Mataró.
-          2008: Pilar Cantero, presidenta Hermandad Rociera Divina Pastora
-          2009: Manuel Zamora, president del Consell General de Confraries i Germandats.
-          2010: Justo Molinero, locutor de ràdio.
-          2011: Josep Jubany,  Membre Comissió de Setmana Santa.
-          2012: Domingo de la Ossa, Vírgen de las Maravillas.
-          2013: Jordi Merino, Co-president Comissió Setmana Santa.  
-          2014: Javier Lechuga, antic Hermano Mayor Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.
-          2015: Mario Garcia, capatàs pas Ntra. Sra. de la Esperanza. 
-          2016: Mn. Sergio Notó, consiliari de la Comissió de Setmana Santa (2013-2013)
-          2017: Ángel Rubio de Paco, primer president de la Comissió de Setmana Santa. 

-          2018: Elisabet Laplaza, Hermana Mayor Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza
-          2019: Ivan Romero, antic costalero de Jesús i Sandra Garcia, presidenta Confraria del Sant Crist de l'Agonia. 
-          2020:  David Bote, Alcalde de Mataró i membre de la Coronació d'Espines ( aquest pregó no es va pregonar ni fer per context COVID19)
-           2021: Didac Padilla, Costalero de Jesús.  

 

Potser t'agraden aquestes entrades