Bona diada de Sant Simó 2020

 


Sant Simó 2020

Avui Mataró celebra la festivitat de Sant Simó. Aquest any però, l'aplec que l'envolta no podrà ser festiu com els darrers anys, ja que el context i mesures sanitàries per la pandèmia que assola la ciutat i el país no ho permet. 

Malgrat això, com cada 28 d'octubre, recordem aquest apòstol de Jesús, un dels anomenat zelotes. 

El sabre

També enguany, es podrà anar a adquirir la joia de la pastisseria mataronia des de fa segles, el tradicional sabre de massapà, cabell d'àngel, crema... tant davant de l'ermita com a les pastisseries de Mataró. Una tradició que diuen les fonts es remunten al temps dels pirates i homes de la mar de la Mataró del 1700.

L'ermita de Sant Simó

L'ermita va ser consagrada al 1611, tot i que ha indicis que abans ja era un lloc de culte de la mar. 

A través dels segles aquesta ermita es va ereccionar com a lloc de protecció i també com espai de culte de la gent de la mar. Poc a poc, es va anar convertint en una referent de tot el litoral català, així com d'altres que es troben al llarg de la costa. 

Apareix en dibuixos del s.XVII com a lloc emblemàtic i ha estat present al llarg de la història de la ciutat. 

Al juliol de 1936 amb l'esclat de la Guerra Civil, malauradament, va ser expoliada per revoltats de la ciutat i es van cremar la majoria de tots els exvots dels mariners de la ciutat, perdent segles del seu llegat.

Avui dia l'ermita és un lloc de referència per a celebracions religioses com noces i batejos, concentra l'inici de la processó del Carme i ofereix un gran aplec i celebracions al voltant de l'anomenada festa de la tardor de Mataró, festa de Sant Simó.  També és lloc de culte per a la pagesia de la ciutat atès que hi ha una imatge de Sant Galderic, o del poble gitano ja que té també una imatge del Beat Ceferino Giménez. 

Si busqueu al seu interior, trobareu molts símbols del seu passat i també la presència en un quadre de la Mare de Déu del Bon Viatger.

Bona Diada. 

Imatges de l'aplec de Sant Simó anys anteriors. 

Més informació: